Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 11
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2032 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 124 g
Tuky 134 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné žloutkové krémy jsou velmi jednoduché, a pokud je vaříte ve vodní lázni, nehrozí připálení. Vůni můžete pomocí koření libovolně měnit; vyzkoušejte třeba skořici, muškátový oříšek nebo špetku perníkového koření.

Suroviny

mléko 500 ml
lze nahradit špetkou mleté vanilky/jiné aromatické koření
podle chuti
koření
na poprášení, nemusí být

Postup

1
Troubu předehřejte na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů. Mléko svařte v kastrůlku a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Cukr a žloutky ušlehejte nejlépe ručním elektrickým šlehačem do pěny a za stálého prošlehávání k nim přilijte mléko. Vmíchejte vanilkový cukr nebo vanilku, případně špetku jiného koření (nebo dvě lžíce růžové vody, viz dole) podle vlastního výběru.

2
Krém rozlijte do čtyř ohnivzdorných šálků či formiček anebo ho vlijte do jedné zapékací formičky (asi 12×10cm). Postavte do pekáčku a nalijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny šálků nebo formy.

3
Vložte opatrně, aby se voda nevylila, do trouby a pečte ve vodní lázni asi dvacet minut, dokud krém nezpevní. Nechte ho dojít pokojové teploty a pak alespoň dvě hodiny chladnout. Podávejte lehce poprášený kořením, případně moučkovým cukrem. Pokud máte růžové lístky, budou se na tomto jemném dezertu vyjímat obzvlášť půvabně.

Vůni tisíce a jedné noci dodá voda s extraktem z lístků růže. Nabízí ji prodejna arabských specialit v pražské Myslíkově ulici.

Komentáře

03.10.2008 19:27
Nějak nechtěl tuhnout, musela jsem ho tam nechat 2x tak dlouho a stejně to nebylo ono, škoda, protože chuťově byl moc dobrý.
22.10.2008 01:38
nevim co jsem udelala spatne, ale nejak to nevyslo. Bylo to cele jako pena a na spodu tekuto...
12.02.2008 11:09
Recept se nachází v č.4/06, str.54

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...