Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zalévaný citronovo-bezinkový moučník
Zalévaný citronovo-bezinkový moučník
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zalévaný citronovo-bezinkový moučník

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4556 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 446 g
Tuky 257 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Postup přípravy tohoto koláče vypadá krajně podezřele. Překonejte strach a pusťte se do pečení, funguje totiž spolehlivě. Výsledkem jen šťavnatý moučník, který nádherně voní po po bezových květech. Pokud se vám vydaří načasování a zrovna u vás v okolí černý bez pokvete, neváhejte a posypte hotový dezert také otrhanými něžnými kvítky.

Suroviny

máslo 250 g
změklé + na vymazání
vejce 4 ks
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
kůra najemno nastrouhaná a šťáva vymačkaná
škrob 2,5 PL
kukuřičný
sirup z bezových květů 150 ml
voda 150 ml
Na polevu
kůra najemno nastrouhaná zesterem a šťáva vymačkaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Hodně hlubokou zapékací mísu či pekáč cca 20 x 30 cm (nejlépe oválnou) vymažte máslem, můžete navíc obložit stěny pečicím papírem a nechat nepřehnuté okraje přečnívat až o 10 cm.

2

V míse šlehejte máslo s krupicovým cukrem 5 minut do bledé nadýchané pěny. Po jednom vešlehejte vejce, pak vsypte mouku prosátou se solí a kypřicím práškem a zlehka zapracujte do prošlehané směsi. Vmíchejte kůru z citronů. Těsto nalijte do připravené nádoby a uhlaďte.

3

V žáruvzdorné misce smíchejte citronovou šťávu se škrobem na hladkou pastu. V rendlíku přiveďte k varu bezový sirup a horkou vodu, pak směsí hned zalijte citronovou šťávu se škrobem a prošlehejte dohladka. Směsí zalijte těsto v pečicí nádobě. Pečte 45–50 minut, dozlatova a tak, aby bylo těsto propečené a po stisknutí se vracelo zpátky do původního tvaru.

4

Upečený dezert nechte mírně zchladnout ve formě, pak formu zakryjte velkým, ne úplně plochým talířem či tácem s okraji a naráz obojí překlopte. Odklopte formu a opatrně odeberte lžící do hrnečku sirup, který obklopuje dezert. Pak moučník zakryjte servírovacím talířem a překlopte ho na něj. Vraťte k němu sirup (když moučník déle stojí, sirup se nejspíš vsákne). Cukr smíchejte s citronovou šťávou na nepříliš řídkou polevu. Polevou přelijte zchladlý dezert a ozdobte ho kůrou. Servírujte nejlépe velkou lžící.

NĚCO NAVÍC
Dozdobit lze bylinkami či jedlými kvítky, doplnit neslazenou šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou či bezovým sorbetem. Necítíte-li se na vyklápění, podávejte moučník z formy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč