Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
polevka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1520 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 155 g
Tuky 51 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémová zeleninová polévka je ideální lehký oběd nebo večeře. Je velmi jednoduchá na přípravu a už během vaření voní natolik, že přiláká i ty, kteří zeleninu příliš nevyhledávají. Poctivá zeleninová polévka je tou pravou vzpruhou pro chladné zimní dny i jarní podvečery. Vychutnejte si ji s čerstvým pečivem.

Suroviny

slanina 150 g
50 g na kostičky, 100 g na proužky (na ozdobu)
nadrobno
pórek 3 ks
dobře očištěný, na kousky
středně velké, oloupané, na kostky
vývar zeleninový 1,5 l
horký
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci nechte rozpustit máslo (jen hlídejte, abyste to nepřehnali a máslo nezhnědlo!) a vhoďte do něj kostičky slaniny i cibuli. Za občasného promíchávání smažte tak, aby slanina pustila štávu a cibule zezlátla a změkla.

2

Do základu přisypte pórek i brambory a důkladně promíchejte, aby se všechno pěkně obalilo tukem.

3

Potom hrnec zakryjte poklicí, stáhněte plamen a nechte asi pět minut dusit. Občas směs promíchejte, aby se nic nepřichytávalo ke dnu.

4

Přilijte vývar, osolte a okořeňte. Polévku přiveďte k varu, promíchejte a pak zakrytou vařte asi dvacet minut, aby zelenina změkla.

5

Nechte ji chvíli chladnout, a pokud chcete, můžete ji v mixéru (nebo pomocí ponorného) rozmixovat dohladka.

6

Do polévky přilijte smetanu a nechte ji na mírném plameni prohřát. Ochutnejte, a pokud je to třeba, ještě přidejte sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. A pak už se jen těšte na talíř plný polévky, která vás zahřeje na těle i na duši.

Podávejte posypané opraženou slaninou, s křupavým chlebem nebo sýrovými tousty.

TIPY A TRIKY

  • Zatímco se polévka vaří, připravte si plátky slaniny na ozdobu: opražte je nasucho na pánvi pěkně dokřupava. Potom slaninu přesuňte na vrstvu kuchyňských ubrousků, které odsají přebytečný tuk.
      
  • Pokud nemáte mixér, nevadí. Polévku prostě vařte asi o deset minut déle, aby zelenina byla opravdu měkká. Potom ji můžete – ale nemusíte – lžicí propasírovat přes hrubší síto.
      
  • Polévka vydrží v chladničce (když to vydržíte vy) i několik dní, v mrazáku ji můžete uchovat až dva měsíce. Praktické je zamrazit jednotlivé porce – poslouží jako rychlá záchrana pro prvního hladovce, který přijde domů.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč