Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová kaše s klobásou & jeřabinami

Dýňová kaše s klobásou & jeřabinami

5/5 Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2718 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 435 g
Tuky 137 g
Vláknina 240 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeřabiny jsou jedlé v podstatě všechny, nejen pěstované moravské sladkoplodé. Pokud jde o plané druhy, je dobré nechat plody projít mrazem – když se o to nepostarají první mrazíky, natrhejte je a před zpracováním dejte asi na 12 hodin do mrazáku. Díky tomu ztratí mírně na trpkosti a budou lépe stravitelné, obdobný účinek má rovněž sušení a tepelná úprava.  

Suroviny

500 g
máslová dýně oloupaná, bez semen, na kostky
typ B / C, oloupané, na kostky
česnek 1 stroužek
oloupaný
ohřáté
sůl
pepř
čerstvě mletý
šalvěj 6 ks
čerstvé
½ ČL
lískty tymiánu čerstvé
kvalitní, vhodné k opékání, na kolečka, opečené
nakládané jeřabiny (viz jeřabiny nakládané nakyselo či nasladko)

Postup

1

Dýni, brambory a česnek vložte do velkého rendlíku a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a na silném ohni vařte 15 minut nebo doměkka. Sceďte. Vraťte do rendlíku na mírný oheň, minutu míchejte, aby se zbývající tekutina odpařila. Odstavte. Šťouchadlem rozšťouchejte nahrubo. Přidejte mléko a kousek másla. Došťouchejte dohladka. Osolte a opepřete. Udržujte teplé (zakryté).

2

Zbývající máslo rozehřejte v pánvičce a 3-4 minuty v něm opékejte šalvěj a tymián.

3

Kaši podávejte politou máslem s bylinkami, doplněnou opečenou klobásou a nakládanými jeřabinami.

Jeřabiny nakládané nakyselo

Opražte 1 hvězdičku badyánu, mírně podrcenou, asi 3cm kousek zázvoru, oloupaný, po 5 kuličkách nového koření a pepře a 1 lžíci žlutého hořčičného semínka. Důkladně přeberte cca 2 litry čerstvých jeřabin, zbavených stopek. Vyřaďte zaschlé, zkvašené a jiné nedobré kousky. Pak jeřabiny propláchněte a nechte okapat. Zahřejte 625ml vody se 360g krupicového cukru, kořením a 375ml bílého vinného octa, až se cukr rozpustí a směs bude těsně pod bodem varu. Pak vsypte jeřabiny a vypněte vařič. Směs rozdělte do sterilizovaných sklenic, aby sahala asi 1,5cm pod okraj (pomocí děrované sběračky začněte jeřabinami a pak popřípadě přidejte trochu nálevu). Sklenice zavíčkujte a 10 minut zavařujte ponořené ve vroucí vodě. Nechte vychladnout, zkontrolujte, zda se víčka přichytila, a nechte měsíc či dva rozležet.

Jeřabiny nakládané nasladko

Důkladně přeberte cca 2 litry čerstvých jeřabin, zbavených stopek. Vyřaďte zaschlé, zkvašené a jiné nedobré kousky. Pak jeřabiny propláchněte a nechte okapat. Zahřejte 625ml vody se 625g krupicového cukru, až se cukr rozpustí a směs bude těsně pod bodem varu. Pak vsypte jeřabiny a vypněte vařič. Směs rozdělte do sterilizovaných sklenic, aby sahala asi 1,5cm pod okraj (pomocí děrované sběračky začněte jeřabinami a pak popřípadě přidejte trochu nálevu). Sklenice zavíčkujte a 10 minut zavařujte ponořené ve vroucí vodě. Nechte vychladnout, zkontrolujte, zda se víčka přichytila, a nechte měsíc či dva rozležet.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10