Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře v zelenině

Kuře v zelenině

4.2/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3049 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 262 g
Tuky 68 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuře napřed celé opečte a pak pomalu poduste. Výsledkem je křupavá kůrčička a šťavnaté maso.

Suroviny

jarní cibulka 250 g
drobné kusy
mrkev 8 ks
malé kusy
celer 2 ks
řapíky
pórek 2 ks
olivový olej 2 PL
kuře 1 kg
vývar kuřecí 430 ml
suché
petrželka 2 snítky
čerstvá
sůl
pepř

Postup

1

Elektrickou troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pórek, mrkev a celer omyjte, očistěte a pokrájejte asi na pěticentimetrové kousky. Cibulky nechte oloupané v celku nebo je překrojte napůl.

2

Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte lžíci oleje a na středním plameni na něm osmahněte cibulky – jen tak, aby chytily barvu. Přidejte ostatní zeleninu a opečte ji dozlatova; mělo by stačit asi pět minut. Pak pomocí děrované naběračky vyjměte všechny kousky a dejte je stranou.

3

Do pánve přilijte zbylý olej a ze všech stran na něm opečte kuře dozlatova. Přitlačujte ho k pánvi pomocí špachtle nebo ploché servírovací lžíce, aby se kůže dostala co nejvíc do kontaktu s rozehřátým tukem. Opečené kuře přeneste do nádoby k dušení. Pokud je třeba, odlijte z pánve přebytečný tuk a přidejte do ní vývar a víno. Odvařte všechny přípečky.

4

Ke kuřeti přidejte osmahnutou zeleninu a přelijte ho připravenou omáčkou z vývaru a vína. Rozložte kolem něj tymián i bobkový list, osolte a opepřete. Na střední drážce v troubě duste kuře pod poklicí asi hodinu a deset minut.

5

Potom vyzkoušejte, zda je upečené (když píchnete kovovou jehlicí do nejsilnější části stehýnka, nevytéká růžová šťáva). Na poslední čtvrthodinu sejměte pokličku, aby se kůrčička mohla vypéct krásně dokřupava.

6

Kuře nechte chvíli stát v kastrolu a pak ho pomocí ostrého nože nebo nůžek naporcujte. O­zdobte petrželovými lístky a podávejte s vařenými bramborami, přelité šťávou a se zeleninou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

04.09.2007 16:58
Recept se nachází v č.2/06, str.23