Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
sladkokyselé kuře
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 15
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1314 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 105 g
Tuky 63 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horké kuře v těstíčku, připravené na asijský způsob, zůstane nádherně křupavé i po přelití omáčkou. Ideální přílohou je rýže nebo rýžové nudle.

Suroviny

větší, bez kůže a kostí, celková hmotnost asi 400g
sójová omáčka 1 PL
sezamový olej 2 ČL
slunečnicový olej
na fritování
olej 3 PL
na osmahnutí zeleniny
malá, bez semínek, nakrájená na větší kusy
mrkev 1 ks
středně veklá, pokrájená na tenké plátky
česnek 2 stroužky
utřený
zázvor (čerstvý) 2 ČL
čerstvý, nasekaný
Na těstíčko tempura
sůl ½ ČL
jemná, mořská
200 ml
minerálka ledová, sycená
led 1 kostka
Na omáčku
sójová omáčka 3 PL
vinný ocet bílý 3 PL
cherry
hnědý cukr 1 PL
sůl a pepř

Postup

1

Kuře nakrájejte na menší kousky a smíchejte je se sójovou omáčkou a sezamovým olejem.  Do misky si připravte těstíčko tempura. Velký talíř vyložte kuchyňským papírem.

2

Ve fritovacím hrnci rozpalte olej na 180 stupňů. Několik kousků kuřete obalte v těstíčku a pak je vložte do oleje; nejlíp to jde děrovanou naběračkou nebo s pomocí kleští. Hrnec by neměl být přeplněný!

3

Smažte, dokud kousky nezhnědnou a nebudou křupavé – tedy asi dvě minuty. Hlídejte si, aby byl olej před každou další dávkou masa dostatečně rozpálený.

4

Osmažené kousky kuřete pokládejte na talíř vyložený kuchyňskými ubrousky - odsají přebytečný tuk.

5

Rozpalte pánev wok, nalijte na ni tři lžíce oleje a rychle, tak tři minuty, osmahněte zeleninu s česnekem a zázvorem.

6

Suroviny na omáčku zamíchejte se 100 ml vody a přidejte do woku. Vařte, dokud nevznikne krásně hebká a lesklá omáčka; nemělo by to trvat déle než tři minuty.

7

Ještě minutu povařte a potom ji už jen nalijte na kousky kuřete a podávejte. Sladkokyselé kuře chutná nejlépe s rýží.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

14.11.2014 22:29

Opravdu výborné, jako z čínské restaurace, ale o něco " elegantnější".

05.03.2008 11:26
kde seženu těstíčko tempura?
03.09.2007 17:50
Recept se nachází v č.11/05, str.25
22.05.2006 17:28
Nikdy jsem moc nechápala, jak se dělají jídla z asijských restaurací. Když jsem zkusila tento recept, pochopila jsem. Je to dokonalá souhra chutí. Ta zeleninka je tam výborná.