Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Kapary
ZDROJ: Ishka Farms/Flickr
sdílet:

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví?

Kapary aneb nerozvinutá poupata

S kapary se setkáte ve sklenici nakládaných sušených rajčat či ančoviček nebo, patříte-li mezi milovníky středomořské kuchyně. Středomořská kuchyně se totiž bez kaparů neobejde.

Kapary jsou nerozvinutá poupata keře zvaného kapara trnitá, což je nízký keř s bílými květy, který se vyskytuje kolem Středozemního moře. Právě proto na tuto delikatesu narazíte především ve středomořské kuchyni.

Jak se kapary sklízejí?

  • Poupata se z keře trhají vždy v létě, a to každý druhý den. Musí být tvrdá a uzavřená.
  • Po sklizni se nechávají až čtyři dny zaschnout.
  • Kapary jsou samy o sobě hořké, proto se nakládají do solného nebo olejového nálevu, aby získaly svou specifickou kyselou, lehce štiplavou chuť.
  • Intenzivní chuť kaparů je způsobena také obsahem hořčičného oleje, který se z poupat postupně uvolňuje.

Ty nejlepší kapary údajně pocházejí z francouzského Provence a říká se jim „nonpareilles“ neboli nesrovnatelné.

Kam kapary přidat během vaření?

Skvěle fungují především v kombinaci s rajčaty, olivami a cibulí. Výslednému pokrmu pak dodají křupavost a kyselost. Hodí se:

Spotřebujte celou rostlinu

Věděli jste, že poupata nejsou to jediné, co můžete z keře kapary zpracovat? Využít lze i plody, listy a výhonky.

  • Plody z kapary se nakládají i se stopkou, jsou větší než poupata a používají se podobně jako olivy, tedy jako chuťovka - na pizzu, do omáček nebo k masu či rybě.
  • Listy z kapary se hodí do salátu.
  • Mladé výhonky povařte a nakládejte s nimi podobně jako s chřestem.

Kapary proti zánětům i virům

Kromě specifické výrazné chuti jsou kapary ceněné také pro své léčivé účinky. Obsahují totiž důležité látky, mezi něž patří například vitamín A, K, vitamíny skupiny B a z minerálů měď a železo.

S čím kapary mohou pomoci?

  • střevní potíže jako nadýmání či průjem a s tím spojená bolest břicha
  • cirhóza jater
  • kašel
  • záněty očí
  • revma, bolest kloubů
  • prevence rakoviny

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč