Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víte, že nekupujete pravé matjesy? Čím se liší pravé od těch à la matjes

Matjesy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Matjesy neboli lidově matesy patří k oblíbeným rybím pochoutkám. Věděli jste, že většina běžně dostupných matjesů nese označení à la matjes? Nejde tedy o pravý matjes, ale pouze stejný postup přípravy. Z jaké ryby se připravují pravé matjesy a kdy a kde je můžete ochutnat?

U matjesů je podstatná nejen hlavní surovina, ale také období výlovu. Pravé matjesy se vyrábějí z mladých, takzvaných panenských sleďů ulovených od poloviny května do konce června. Sleďovité ryby, které jsou ulovené mimo toto období, by neměly být označovány jako matjesy.

  • Pravé matjesy jsou filety sleďů obecných, kteří nemají vyvinuté jikry a mlíčí, nejsou tedy pohlavně vyspělí. Filety se následně nakládají do solného nálevu s octem, podobně jako slanečci.
  • V České republice se v obchodech setkáme většinou s výrobky, které jsou a'la matjes, to znamená, že jsou ze starších sleďů a s pravými matjesy mají společnou recepturu nakládání.

Nizozemské matjesové hody

Matjesy pochází z Holandska, první zmínky o této pochoutnce jsou z 15. století. V Nizozemsku se matjesy konzumují ve velkém a v období jejich výlovu se zde konají matjesové hody a slavnosti.

  • Pravé matjesy jste mohli ochutnat i v rámci Prague Mussel Weeku, který se konal 10. června 2023 na Smíchovské náplavce a 17. června 2023 v Dobřichovicích. Letos se jednalo pouze o Matjes dny, příští rok hodlá společnost HOPI CEE Fish HUB rozšířit akci na Matjes Week.

Jak připravit dokonalé nakládané ryby?

Matjesy mají jemné a tučné maso, které se nakládá do octového nálevu se solí, aby zkřehlo. Matjesy se často nakládají nakrájené na kostky či rozdělené na menší filety

  • K přípravě domácích matesů budete kromě sleďových filetů potřebovat jen pár základních surovin: sledě, sůl, ocet, cibuli, olej, pepř, bobkový list a nové koření.
  1. Ryby rozřízněte podél páteře napůl, dejte do misky, zasypte je solí a dejte na tři dny do lednice.
  2. Potom je opláchněte, vložte do sklenice a zalijte octem.
  3. Potom ryby vyjměte, sundejte páteř, kůži a zbytek kostí.
  4. Upravené plátky masa nakrájete na kousky a promíchejte s cibulí v poměru 2:1. Přidete trochu oleje, pepř, bobkový list, pár kuliček nového koření a nechte ryby několik dní v lednici rozležet.

I naše sladkovodní ryby lze nakládat à la matjes. Skvěle se hodí například kapr nebo karas.

Zdroje informací: Nekton, iRybářství

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč