Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá terina: Co to je, jak se jí a jak se odlišuje od paštiky

Terina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chcete si dát dokonalý předkrm, který se při každém soustu rozplývá na jazyku? Vyzkoušejte domácí terinu, královnu masových starterů! Poradíme vám, jak ji připravit tradičně z mletého vepřového masa, ale i z ryb nebo dokonce bez masa ve vegetariánské variantě.

Terina se tradičně připravuje z mletého masa a jedná se o jeden z nejoblíbenějších předkrmů evropské kuchyně. Svůj původ má v zemi gurmánů – Francii. Terina se někdy zaměňuje za paštiku. Hlavní rozdíl mezi terinou a paštikou však spočívá ve způsobu přípravy.

Zatímco paštiky se podle tradice pečou obalené v těstě, které má chránit náplň před rozpadnutím, teriny se výhradně připravovaly v terakotových nádobách (francouzsky terrine). Dnes se však často rozdíly stírají. 

Domácí terina krok za krokem

Recepty na domácí terinu zahrnují od tradiční vepřové přes králičí, kuřecí až po vegetariánskou či dokonce sladkou terinu z čokolády. Vyzkoušejte nejprve tu, která terině vtiskla původ a tradici, tedy terinu z mletého vepřového masa. Kouzlo jí dodává brandy, kapka ginu a vůně jalovce, šalvěje a pomeranče.

Tipy Apetitu, jak na dokonalou terinu

Na přípravu, resp. chlazení teriny si můžete pořídit speciální nádobu, skvěle si však vystačíte i s formou na biskupský chlebíček. Dále se vám bude hodit robot/mixér, hmoždíř, ostrý nůž, trocha trpělivosti a dostatek času. Ten potřebuje terina nejen k pečení, ale také k odpočinku v lednici. Co dalšího se před přípravou teriny hodí vědět?

  • Připravenou směs podle receptu na vepřovou terinu s játry nechte před pečením 1 – 3 hodiny odpočívat v lednici, aby se ingredience důkladně propojily.
  • Formu na terinu pečlivě vystelte plátky slaniny po všech stranách. Slanina by měla přečnívat přes nádobu. Tuto přečnívající část budete potřebovat na zakrytí vrchní části teriny.
  • Směs ve formě pomocí lžíce důkladně upěchujte.
  • Formu s terinou vložte ještě na jeden vyšší pekáček, do kterého nalijte horkou vodu do výšky cca 2 cm pod okraj nádoby na terinu.
  • Terinu pečte uprostřed trouby a po upečení ji zatižte konzervami nebo jiným závažím. 
  • Nechte terinu zchladnout. Následně ji dejte odpočívat do lednice do druhého dne. 
  • V lednici vydrží terina přibližně 3 dny. Klidně ji ale můžete zamrazit!

Sýrová, lososová nebo čokoládová 

Terina patří k oblíbeným předkrmům, ale vychutnat si ji můžete také k večeři nebo jako párty občerstvení s přáteli. Vybírat můžete z nespočtu různých variací dle vlastních chuťových preferencí. Pokud vás neláká tradiční vepřová, vyzkoušejte svěží terinu z uzeného a pečeného lososa a krémového sýra. Ke sklence vína potěší terina z modrého sýra s ořechy.

Zdroje informací: Apetit, Blog - Babička Chantal, Inspirace do kuchyně

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč