Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kouzlo Vánoc na svátečním stole: Připravte si jedinečný perníkový dort z perníčků, které jsou měkké hned

Vánoční perníkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Také ve vás vůně perníku probudí předvánoční atmosféru? Ať už v tomto období slavíte narozeniny, nebo patříte k milovníkům měkkých perníčků a chcete si je vychutnat dosyta, tenhle vánoční dort je ideálním dezertem na sváteční stůl.

Nádherné městečko v nás probouzí otázky, co se asi skrývá za branami lahodných měkkých perníčků? Vůně perníku k Vánocům neodmyslitelně patří, proto jsme se rozhodli podělit se s vámi o recept na ten nejlepší dort skrz naskrz protkaný vůní perníkového koření. Doplňuje ho lahodný krém z mascarpone, smetany a másla.

  • Pokud nejste dortový typ, vyzkoušejte alespoň perníkovou chaloupku, kterou milují a obdivují hlavně děti.

Pár dní předem začněte přípravou perníčků

Zdobení vánočního dortu je komplet tvořeno hotovými ozdobenými perníčky, proto právě jimi začněte, ať máte významnou část práce za sebou. Každá rodina má zpravidla svůj oblíbený recept na perníčky a zatímco někdo si libuje v perníčkách, které jsou hned měkké, jiní si na jejich změknutí rádi počkají.

  • Na vánoční dort budete potřebovat perníčky ve tvaru domečků, stromečků a vloček nebo hvězdiček.

Připravte korpus a vyšlehejte jemné krémy

Pokud váš domov už opustila vůně z pečení perníčků, pak příprava korpusu ji vrátí zpět s ještě větší intenzitou. Všechny suroviny uvedené v receptu nechte dojít pokojové teploty a pusťte se do příprav. Stejná teplota použitých ingrediencí je nesmírně důležitá pro propojení všech surovin a výslednou konzistenci a nadýchanost korpusu. 

Dort tvoří korpus s pár kapkami amaretta a dvěma lahodnými krémy doplněnými o brusinkovou zavařeninu. První krém tvoří vyvážená kombinace nadýchané šlehačky a mascarpone, druhý krém je tzv. Swiss Meringue z pořádné porce másla a dokonale vyšlehaných bílků. 

Sestavte jedinečný vánoční dort

Jakmile máte vychladlý korpus a připravené krémy, můžete se pustit do sestavování dortu. Korpus dvakrát vodorovně rozkrojte a na připravený talíř či tác začněte dort skládat:

  1. Spodní korpus pokapejte amarettem a potřete brusinkovou zavařeninou. Přibližně 1cm u vnějšího okraje nechte volný a vyplňte jej máslovým krémem, vytvoříte tak ohrádku pro smetanový krém, kterým vnitřek vytvořeného kruhu vyplňte.
  2. Přiklopte druhým dílem korpusu a celý postup s amarattem, zavařeninou a krémy opakujte.
  3. Po přiklopení posledního dílu potřete celý dort včetně bočních stran polovinou odloženého máslového krému a odložte jej na 30 minut do lednice.
  4. Po té dort potřete zbytkem máslového krému a ozdobte připravenými perníčky a strouhaným kokosem.  

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč