Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Čočkový salát se zeleninou ve sklenici
ZDROJ: Mariana Medvedeva, Unsplash
sdílet:

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad.

Tento chytrý způsob přípravy jídla si zamilujete. Oběd do sklenice připravíte velmi rychle a vzít si ho můžete kamkoliv, nejen do práce. Dá se jíst kdekoliv, klidně i na výšlapu v horách. Jídlo ve sklenici se snadno přenáší a s dobře těsnící zavařovačkou se nemusíte bát, že váš oběd skončí v batohu dřív, než dostanete hlad.

1. Pro vegetariány: Hráškový kuskus

Využijte toho, že kuskus není potřeba vařit – stačí ho jen smíchat s horkou tekutinou, přiklopit a počkat cca 10 minut, až nabobtná. Jeho drobná zrnka snadno vsáknou chutě i vůně, náš recept vám nabízíme jako odrazový můstek k dalším nápadům.

  • Se zálivkou budou ladit třeba také sušená rajčata, oregano, olivy a mozzarella.

2. Efektní streetfood: Burrito ve skle

V receptu na vrstvenou mexickou dobrotu používáme mleté hovězí maso, místo něj ale můžete klidně použít okořeněné a krátce orestované kuřecí nudličky.

  • Ke sklenici si nezapomeňte přibalit pšeničnou tortillu, do které pak ohřátou směs se zálivkou zabalíte.

3. Desítky obměn: Salát ve skle na mexický způsob

Pro skvělý salát ze sklenice stačí dodržet dvě pravidla. Při vrstvení patří těžké a mokré suroviny dolů, ty lehké a křehké, jako jsou salátové listy, nahoru. Zálivku vždy připravte do skleničky stranou. V práci vše zalijte a promíchejte.

  • Aby vás salát opravdu zasytil, měl by obsahovat i nějakou sytivou složku. My jsme použili fazole a grilované kuře.
  • Hodí se do něj také různá natrhaná či nakrájená pečená masa, kvalitní šunka, tuňák z konzervy nebo předvařené krevety.
  • Velký podíl bílkovin obsahují také vařená vejce, strouhaný sýr typu čedar či gouda nebo rozdrobený balkánský sýr.
  • Velmi chutné jsou místo fazolí také cizrna či čočka (vařené nebo z konzervy).

4. Těstoviny ze sklenice: Sedmivrstvý salát

Na těstovinovém salátu ze sklenice se nám líbí, že dresink můžeme přidat rovnou jako první vrstvu při přípravě. Nepotřebujete tak další skleničku navíc a ušetříte místo v tašce.

  • Hotové jídlo nemusíte zalívat horkou vodu ani ohřívat v mikrovlnce, hodí se proto skvěle i na piknik nebo na výlet do přírody.

5. Horká a voňavá: Asijská polévka

Tahle polévka slibuje s minimem námahy plnohodné jídlo. V práci ji stačí zalít horkou vodou a luxusní oběd jako z asijské restaurace je na světě.

  • Čerstvou zeleninu a bylinky použijte podle sezony, své chuti a fantazie.
  • Pro bezmasou verzi vyměňte kuřecí maso za neochucené tofu nakrájené na kostky.

Zdroje informací: Apetit, Tasty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Comments

03.10.2022 19:12
Do prace

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...