Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čas malin přezrálých

Dort s malinovou pěnou a bazalkovým cukrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů.

Malinovou úrodu jistě můžete zamrazit a nechat si ji v zásobě pro případ, až budete potřebovat do svých drahých dostat alespoň něco z letního optimismu. Ale zrovna tak dobře si můžete užít maliny právě teď, kdy jsou nejzralejší.

Zavařit, nebo sníst?

Jistě, nejlépe chutnají čerstvě utržené, a to hned na zahrádce. Ovšem máte-li chuť předvést se v kuchyni, vsaďte na další zpracování.

  • Maliny vylepší každý dezert, ať už je použijete jako základ moučníku nebo jako doplněk, omáčku či ozdobu. Upečte dětem k svačině malinové muffiny s drobenkou či kynuté šneky s malinami.
  • Nebo připravte hromadu palačinek, ušlehejte šlehačku či tvaroh s cukrem, rozmačkejte maliny, několik si jich nechte na ozdobu a začněte vrstvit. Za chvíli ponesete na stůl úchvatný palačinkový dort!
  • A pokud je malin opravdu nadúroda, zavařte si je jako lahodný malinový džem

Nepečené dezerty s příchutí malin

Maliny skvěle doplňují jemnou chuť jakýchkoli nepečených dezertů. Vyzkoušejte třeba letní variantu tiramisu s horním patrem vyskládaným z malin – a nejen že inovace vzbudí zaslouženou pozornost, během letních veder navíc báječně osvěží.

Malinový dezert à la tiramisu, foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit
Malinový dezert à la tiramisu, foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Superpotravina z vaší zahrádky

  • Maliny jsou plné antioxidantů, tříslovin, železa a dalších významných tělu prospěšných látek, takže by se měly stát také součástí smoothies, které pro svou rodinu pravidelně připravujete k snídani.
  • Dále obsahují spoustu vitaminů, selen, betakaroten, lutein, draslík, lykopen nebo zeaxanthin, který udržuje v kondici oční sítnici. Taktéž jsou plné flavonoidů, které mají vliv na funkci mozku a nervového systému.

I proto, že jsou takovou náloží zdraví prospěšných látek, najdou uplatnění v mléčných koktejlech, v palačinkách, jsou skvělým doplňkem v želé, pomazánkách, hodí se do jogurtových pohárů a v neposlední řadě s nimi můžete péci jemné kuřecí maso. Mírně pikantní chuť dodá neotřelou příchuť celému pokrmu.

  • Studená malinová polévka je kapitolou sama o sobě. Připravuje se z rozmixovaných malin, máty, vody, smetany a nakonec se do ní pro zahuštění přidává několik nekrémových sušenek. Podává se dobře vychlazená.
  • Maliny se chuťově skvěle snoubí s balzamikovým octem, takže se je nebojte přidat do rychlého letního salátu.

Uskladnění je věda

Pozor, maliny je nejlepší jíst čerstvé, skladování v lednici, ani máčení ve vodě jim nesvědčí – to ostatně nesvědčí ani jahodám. Poškozené kusy do jídla nepatří, a to ani do zavařeniny. Plesnivé ovoce totiž může zničit celou várku zavařenin. Plísně produkují mykotoxiny, které se varem neničí a v pokrmu přetrvávají.  Proto vždy vybírejte jen dobré nezkažené kousky, bez známky hniloby nebo plísně.

Maliny patří mezi superpotraviny. Užijte si jejich účinky právě teď, kdy jsou v té nejlepší kondici.

Související články

Apetit magazín