Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrátky s ohněm aneb Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Flambování nepatří mezi často používané úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl dokonalý.

Co je flambování a k čemu se používá?

Flambování je kuchařská technika, která spočívá v polití pokrmu malým množstvím alkoholu a jeho následným zapálením. Díky ohni se z alkoholu vypaří tuk a zůstane zkoncentrovaná šťáva. Flambování tak zlepší chuť i vzhled výsledného pokrmu. Techniku vynalezli ve Francii, odkud také pochází její název. Francouzské slovo flamber totiž znamená oheň. Flambovat můžete:

  • Dezerty (zmrzlinu, dezerty typu crème brûlée, palačinky crêpes)
  • Moučníky se sněhovou pokrývkou (například ricottový trifle nebo řezy Florida)
  • Ovoce (na flambování se skvěle hodí banány nebo ananas)
  • Polévky (tousty se sýrem na cibulačce můžete zapéct v troubě nebo flambovat)
  • Všechny druhy masa a ryb

Jaké destiláty při flambování používat?

  • K flambování se nejčastěji používá aromatický alkohol, jako je koňak, brandy, vodka, rum či různé likéry.
  • Pro flambování jsou ideální nápoje s obsahem alkoholu od 40 % do 60 %. Je třeba brát v potaz, že čím vyšší je obsah alkoholu, tím intenzivnější je jeho vzplanutí. Použití více jak 60% alkoholu by tak mohlo být nebezpečné.
  • Na flambování masa a ryb se hodí whisky nebo koňak, zatímco v případě ovoce, zmrzliny a sladkých dezertů sáhněte po likéru, ovocném destilátu nebo bílém rumu.
  • Budete-li flambovat maso, použijte zhruba 30 mililitrů alkoholu na jednu porci, na ostatní suroviny vám postačí 20 mililitrů.

Tipy a triky pro správné flambování

  • Pokrm, který se chystáte flambovat, mějte ideálně v kulaté hluboké pánvi nebo teflonovém hrnci s dlouhou rukojetí.
  • Než se pustíte do flambování, alkohol zahřejte na asi 50 °C v mikrovlnné troubě nebo na lžičce či v naběračce. Díky tomu alkohol snadněji vzplane a zvýrazní se jeho aroma.
  • Destilát nikdy nelijte na vařící pokrm. Alkohol by se mohl vypařit ještě před tím, než ho stihnete zapálit. Zároveň je ale potřeba, aby byl pokrm horký.
  • Jakmile na pokrm nalijete alkohol, co nejdříve ho zapalte. Při dlouhém otálení by se vsákl do jídla a mohl by změnit jeho chuť.
  • Pozor, nezapaluje se samotný destilát, ale alkoholové páry, které z destilátu vychází. K zapálení použijte dlouhé sirky nebo dlouhý zapalovač.
  • Po zapálení silně třeste s pánví, tím pomůžete dostatečnému vzplanutí.
  • Moučník, dezert či ovoce nejprve posypte krupicovým cukrem, a až poté polijte alkoholem a flambujte. Vznikne tak lehká karamelová krusta.
  • Alkohol nechte vždy úplně vyhořet a pokrm nakonec dobře promíchejte.

Flambujte bezpečně

Práce s ohněm bude naprosto bezpečná, pokud se budete držet následujících pravidel:

  • Nepoužívejte destiláty s vyšším jak 60% obsahem alkoholu. Než budete na pokrm lít alkohol, sejměte pánev s pokrmem z plotýnky.
  • Alkohol na pokrm nalévejte vždy ze skleničky nebo odměrky. Je sice lákavé lít destilát rovnou z láhve, může se však stát, že se při vzplanutí plamen dostane dovnitř a láhev exploduje.
  • Dodržujte dostatečnou vzdálenost od flambovaného pokrmu.
  • S pokrmem, který právě flambujete, nikdy nepřecházejte z jednoho místa na druhé.
  • Při flambování pohlídejte, aby ve vaší blízkosti nebyli hosté, děti či hořlavé předměty.
  • Přichystejte si velkou poklici na dosah ruky. Poklice vám pomůže zmírnit nebo zcela uhasit oheň.

Zdroje informací: Apetit, Britannica, Delish

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín