Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v galerii. 

Přišli jste unavení z práce, venku už je tma a vám se nechce stát polovinu večera u plotny? Nemusíte. Skvělou večeři pro celou rodinu připravíte hravě i bez vaření. Inspirujte se našimi recepty na jednoduché a přitom chutné a levné studené večeře.

Studené saláty

Salát je snad ta nejjednodušší varianta studené večeře. Doma většinou vždy najdete pár surovin, které můžete smíchat dohromady a připravit z nich mísu plnou dobrot. Které ingredience by se vám mohly pro přípravu salátu hodit?

  • Zelenina: okurka, rajče, paprika, listové saláty, cibule, mrkev, zelí
  • Ovoce: jablka, hrušky, hroznové víno
  • Další komponenty: sýry (feta, balkánský sýr, niva, parmezán), luštěniny, ořechy, semínka
  • Ochucení: olivový olej, vinný či balzamikový ocet, hořčice, citrónová šťáva, majonéza, zakysaná smetana, sůl, pepř, bylinky

Inspirujte se saláty, které zvládnete do 20 minut a vystačíte si s pár ingrediencemi:

  • Salát Waldorf: Základem tohoto salátu jsou jablka, která doma teď, na podzim, určitě najdete. Nakrájejte je, přidejte řapíkatý celer, ledový salát, vlašské ořechy a vše ochuťte trochou majonézy a citronové šťávy. Podzimní večeře plná vitamínu je na světě!
  • Řecký salát: Další variantou rychlého a chutného salátu je ten řecký neboli šopský. Vystačíte si se základní zeleninou v podobě rajčat, paprik, okurky a cibule a na dochucení budete potřebovat sýr feta nebo balkánský sýr a olivový olej.
  • Zelný salát: Krouhané zelí patří k podzimu. A není nic jednoduššího než ho smíchat s nastrouhanou mrkví a vše ochutit zakysankou, solí a pepřem. Jednoduchý, ale výživný salát vám navíc dodá vitamíny C a A.
  • Salát s hruškou a nivou: Máte rádi kombinaci sladkého a slaného? Pak si připravte výtečný salát ze slaďoučké hrušky, nahořklé rukoly a slané nivy. Zvládnete ho do 10 minut. Stejnou parádu uděláte i když nivu nahradíte kozím sýrem a hrušku červenou řepou.

Pomazánky a dipy

Pomazánek existuje nespočet druhů. Jsou oblíbené pro jednoduchou přípravu a variabilitu. Můžete je připravit z toho, co máte rádi a suroviny různě nakombinovat. Pomazánky využijete na chlebíčky a jednohubky na oslavu, dětem na chléb do školy nebo jako rychlou večeři s vaším oblíbeným čerstvým pečivem.

Jaké pomazánky zvládnete raz dva?

  • Šunková pomazánkaVychutnejte si tradiční šunkovou pomazánku tentokrát v podzimní variantě s jablky, ementálem a křenem.
  • Avokádová pomazánkaPomazánka z avokáda se v posledních letech stala hitem, a to nejen díky své chuti, ale také bleskové přípravě. Stačí rozmačkat dužinu a smíchat ji s olivovým oleje, česnekem, citronovou šťávou, solí, pepřem a špetkou chilli.
  • Tvarohová pomazánka: Tvaroh a bylinky, to je vždycky dobrá volba. V kombinaci s čerstvým křupavým chlebem se stává přímo neodolatelnou.
  • Pomazánka z červené řepy: V obchodech prodávají už vařenou červenou řepu. Doma ji tak už jen stačí nastrouhat, smíchat s česnekem, vlašskými ořechy, majonézou a jogurtem a večeře je hotová.
  • Pomazánka z uzené makrely: Rybí pomazánce dodává slaná makrela dostatek chuti. Není tedy potřeba mnoho, jen smíchat makrelu s krémovou lučinou, štiplavou jarní cibulkou a vše případně dochutit solí, pepřem a šťávou z citronu.

Také s dipem se dá vytvořit lahodná studená večeře. Připravte si třeba guacamole nebo hummus a přidejte k dipu zeleninu nakrájenou ve tvaru hranolků, tortillové chipsy nebo třeba pita chléb.

  • Hummus: Dip z blízkého východu, který se připravuje z vařené rozmixované cizrny a pasty tahini má u nás již mnoho příznivců. Připravte si ho i vy doma, hotový je raz dva.
  • GuacamoleTradiční mexickou omáčku připravíte do 10 minut z avokáda, rajčat, cibule, chilli, česneku, koriandru, citronové šťávy, soli a pepře.
  • Hráškový dipVýborný a rychlý je také dip z čerstvého nebo mraženého hrášku, který je smíchaný s ricottou a dochucený citronovou šťávou, olivovým olejem, česnekem, fetou, solí a pepřem.

A že vás opravdu už nic nenapadá? Připravte třeba vynikající sendviče nebo wrapy! Když nápady opravdu dochází, nakupte v obchodě to, co máte vy a vaše rodina rádi, ze surovin připravte obložený talíř a přidejte k němu ošatku čerstvého pečiva.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Eating Well

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč