Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Milujete pistácie? Můžete z nich připravit třeba turecký med po italsku

Torrone
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Věděli jste, že pistácie dokonale chutnají a jsou také zdrojem prospěšných tuků, antioxidantů a dalších blahodárných látek? Těch dobrot, do kterých je můžete použít! Pojďme společně rozloupnout jejich skořápku a připravit si z nich (nejen) skvělý italský dezert torrone.

Některé recepty se bez pistácií neobejdou. Pokud si chcete připravit tradiční pochoutky s pistáciemi, podívejte se na osvědčené recepty!

Torrone

Tento turecký med po italsku je známý svou jedinečnou chutí a texturou. Vznikl v období byzantsko-arabských válek v Itálii a připravuje se z opražených ořechů. Nejčastěji se používají mandle, lískové ořechy a dokonce i pistácie.

  • Název torrone pochází z latinského slova torrere, což znamená pražení. Odkazuje tak na pražené ořechy použité v receptu. Torrone je italská obdoba tureckého medu, má měkkou, žvýkavou texturu a běžně se prodává zabalený v jedlém papíru.
  • Město Cremona v Lombardii se dokonce pyšní Festa del Torrone - festivalem tohoto dezertu, který se slaví každý listopad.

Tradiční torrone se připravuje z medu, bílků, cukru a ořechů. Klasická kombinace obsahuje pistácie a mandle. Potřebovat budete ještě glukózový cukr, který koupíte v potřebách pro cukráře. Přestože torrone obsahuje pouze několik ingrediencí, jeho příprava vyžaduje čas a plánování. Měkké textury dezertu dosáhnete správnými teplotami rozpuštěného cukru a medu.

Baklava

Jde o dezert z několika vrstev filo těsta, které se prokládají sekanými ořechy slazenými cukrovým sirupem a medem. Jednotlivé vrstvy těsta se potírají olejem, máslem či jiným tukem.

  • Je charakteristická svou ořechovou medovou chutí.
  • Tato pochoutka je typická pro tureckou kuchyni, Balkán a země arabského světa.
  • Existuje mnoho variant baklavy, které se liší například v použitém tuku, ořeších nebo samotném tvaru dezertu.

Tip: Pokud se chystáte na přípravu domácí baklavy, vyzkoušejte vedle pistácií i náplň z mletých vlašských ořechů, mandlí nebo kokosu. Baklavu můžete připravit také z listového těsta.

Pistáciová omáčka

Recept původem z Itálie si získal i mlsné české jazýčky. Pistáciová omáčka má lehce nasládlou chuť a skvěle se hodí k těstovinám, kuřecímu masu nebo krevetám.

  • Pistáciovou omáčku nebo pistáciové pesto najdete v obchodech s italskými specialitami. K dostání je i online.

Pistáciový pudink a fondán Pista barfi

  • Pistácie hojně využívá indická kuchyně, bývá častou přísadou v typickém indickém dezertu - rýžovém pudinku.
  • Pista barfi je indická sladkost, která se přípravuje z rozemletých pistácií, cukru a kardamomu, v některých receptech se přidává mléko, mleté mandle nebo kokos. V Indii je pistáciový fondán velmi oblíbený a při slavnostních příležitostech nesmí chybět.

Pistáciová zmrzlina

Jestli patříte mezi milovníky pistáciové zmrzliny, vyzkoušejte naše recepty. Kombinace mascarpone, vyšlehaných bílků do nadýchané pěny a pistácií vám vykouzlí úsměv na tváři.

Zatoužíte-li po zmrzlině s indickým šmakem, vyzkoušejte pistáciové kulfí.

Pistáciové cukroví 

Pistácie se skvěle hodí i na přípravu cukroví. 

  • Vyzkoušejte například lahodné pistáciové placičky připomínající americké cookies, které potěší nejen vaše děti!
  • Obdarujte vaše blízké krásným vlastnoručně vyrobeným dárkem, skvěle se k tomu hodí toskánské sušenky neboli cantuccini s pistáciemi.

Co jste možná nevěděli?

Pistácie pocházejí z Asie a rostou na řečíku pistáciovém. Typická je pro ně zelená barva. Nejvíc se jejich produkcí zabývají v Íránu, USA Turecku. Jenom v USA a Íránu se vypěstuje skoro tři čtvrtiny všech pistácií na světě. Druhůyistácií se rozlišují například podle toho, kde (volně) rostou, či podle velikosti a tvaru jádra.

  • Baculatější jádro a skořápka se nachází u pistácií jumbo (Kalleh Ghouchi).
  • Naopak pistácie s úzkou a podlouhlou skořápkou se označují jako akbari.
  • Zhruba polovinu pistácií tvojí tuk a mají nízký glykemický index. Obsahují vitamíny A, B, E a minerály železo, vápník či fosfor.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč