Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Štípe vás cibule? Nahraďte ji pórkem

pórek
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Pórek patří k první jarní zelenině. Nejen v pracovním týdnu oceníte, že nepotřebuje dlouho tepelně upravovat. Jeho jemná, sladká chuť vynikne například v krémové polévce vichyssoise.

Důkladná příprava

Tam, kde recept vyžaduje cibuli, můžete mnohdy použít jejího příbuzného – pórek. Jeho chuť není oproti cibuli tolik štiplavá, což oceníte především zasyrova. Vařený nebo pečený pórek je šťavnatý a nasládlý. Abyste si z něj mohli vychutnat to nejlepší, odstraňte před vařením tmavě zelené části listů (jsou hrubé a hořké) a pórek důkladně propláchněte, protože do něj často při růstu proniká písek a půda.

Mladý pórek

Obecně se dá říct, že čím tenčí pórek, tím je sladší. Když ho budete pěstovat, zkuste ho protrhat, když bude silný jako tužka, a ochutnat kousky, které byste jinak vyhodili – chuť vás mile překvapí.

Jídla s pórkem

Pórek vám bude chutnat v tvarohové pomazánce i v proslulé francouzské polévce vichyssoise. Lehce podušený nebo uvařený v páře ho můžete podávat jako přílohu k masové pečeni. Pórek můžete také zapékat pokrytý bešamelem a/nebo sýrem.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč