Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Doner Kebab
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si dát ten nejlepší döner kebab u nás i v Německu?

Když požádáte v Turecku v restauraci o kebab, nedostanete nasekané maso v pita chlebu se zeleninou, ale válečky mletého masa. Döner kebab je blízký příbuzný klasického kebabu. Připravuje se odkrajováním kuřecího nebo jehněčího masa (často mix) z vertikálního rožně.

Německo – země kebabu

Jen v Německu dosahuje prodej döner kebabu ročně více než 3,5 miliardy eur a denně se ho spotřebuje 600 tun. To z něj činí jedno z nejoblíbenějších rychlých občerstvení v zemi.

O původu döner kebabu se přou různé osobnosti a země

Vzhledem k tomu, že Turci tvoří největší etnickou skupinu neněmeckého původu v Německu, mnozí se přiklání k verzi, že döner kebab poprvé vytvořil v Berlíně turecký emigrant Kadir Nurman v roce 1972. Svůj první döner kebab prodával v Západním Berlíně na nádraží Zoologická zahrada.

  • Kebab vymyslel jako svačinu pro německé dělníky, kteří se potřebovali rychle najíst. Nápad vycházel z klasického kebabu, tedy z masových špízů podávaných na talíři s rýží a zeleninou. Nurman z něj ale udělal jídlo, které se dalo jíst i za chůze.

Slovníček pojmů:

Döner kebab: V pita chlebu byste nejčastěji měli najít kuřecí nebo jehněčí maso (nebo mix), chili, pikantní nebo bylinkovou omáčku a zeleninu. V mnoha bistrech se však v pitě podávají plátky něčeho, co maso jen připomíná.

  • Jde o masný výrobek – polotovar, který se prodává v pěti či dvacetikilogramových baleních ve velkoobchodech. Nejde však o 100% maso, to tvoří jen část výrobku, zbytek jsou voda, koření a potravinářská chemie. Na chuti je to dost znát.
  • Kebab z čerstvých surovin si můžete připravit doma podle našeho receptu:

Dürüm kebab (dyrym): suroviny jsou stejné jako v döner kebabu, jen jsou zabalené do tenké chlebové placky zvané Yufka nebo Lavash.

  • Někteří lidé tvrdí, že döner byl vynalezen v Turecku a je pravda, že pokrm se v různých podobách připravuje po celém Blízkém východě odpradávna. 
  • Mezi dalšími, kdo prosazuje, že döner vytvořil jako první, je Nevzat Salim, Turek, který si stojí za tím, že první dönery prodával už v roce 1969 ve městě Reutlingen ve stánku, který provozoval se svým synem.

Ať tak či onak, jestli je dnes něco, co nejen kulturně spojuje Německo a Turecko, tak je to právně döner kebab. Ten nejlepší si můžete dát v bistru Mustafa's Gemüse Kebap, který má otevřeno až do dvou hodin ráno. Počítat však musíte s dlouhou frontou. U nás se nejvíce berlínskému döner kebabu podobá vyhlášený Gemüse Corner Kebab v pražském Podolí a na Vinohradech.

Zdroje informací: The Culture Trip, The Istambul Insider, Berlin Experiences

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín