Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pampeliška: Jak jíst její květy a k čemu využít listy? Připravte si salát, sirup i espresso

Sendvič s pampeliškami
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Je to víc než jen plevel na zahradě. Pampeliška smetánka lékařská je zdravá bylinka a přináší s sebou také bohatství chutí nejen králíkům. Připravíte z ní med i salát, její dekorativní květy a listy rozzáří talíř. 

Když se řekne pampeliška, někteří z nás si nejspíše představí, jak v dětství trávili letní čas na zahradě pletením věnečků a hrou na princezny. Další pak vidí jen malou žlutou (leckdy otravnou) květinu v zahradě, s níž se těžko bojuje, pokud se jí chcete zbavit. Pampeliška je ale hlavně lahodná potravina, kterou lze využít v kuchyni v mnoha podobách.

  • Málokdo ale tuší, že třeba ve Francii nebo v Řecku je pěstována jako běžná zelenina do salátů.
  • V antice ji využívali jako pleťové tonikum proti pihám.

K čemu využít listy pampelišek?

Jedním z nejčastějších způsobů, jak využít zdravotní benefity pampelišky, je příprava salátů. Mladé listy, lidově mlíčáky, mají osvěžující chuť, která je podobná rukole. Stačí je jen opláchnout, přidat do mísy k dalšímu salátovým listům nebo je použít namísto zeleného salátu do sendvičů.

Listy můžete i krátce spařit a servírovat je s olivovým olejem a citronovou šťávou jako jednoduchou a zdravou přílohu.

Květy pampelišek na med i sirup, kořen lze pražit

Další možností je využití pampeliškových květů, které můžete přidat do těsta při pečení chleba nebo pro zvýraznění chuti těstovinových pokrmů.

  •  Z květů lze také připravovat sirupy, které dodají nápojům a dezertům specifickou vůni a chuť.
  • Ve spojení s ananasem a banánem si pak můžete vychutnat dokonalé smoothie, ve kterém se propojí a vyváží hořká a nasládlá chuť.
  • A nemůžeme zapomenout na pampeliškový med, který se dá použít jako náhrada běžného medu v různých receptech.

Využití mají i kořeny, dají se sušit, pražit a použít jako náhrada kávy. Kořeny mají mírně nahořklou chuť, která připomíná espresso. Stačí je rozemlít a zalít vroucí vodou jako běžnou kávu. Až tedy příště uvidíte pampelišku ve své zahradě a vychutnejte si ji na talíři.

Všechny části pampelišky se hodí

Pampeliška je nejen chutnou přísadou v kuchyni, ale má také mnoho příznivých účinků na lidské zdraví. 

  • Listy pampelišky jsou bohaté na vitaminy A, C a K a minerální látky jako železo, vápník a hořčík.
  • Konzumace listů pampelišek tak podporuje imunitní systém a zdraví kostí.
  • Díky diuretickým vlastnostem pomáhá odplavovat toxiny z těla a čistit játra a ledviny.
  • Podporuje trávení a zdraví střev.
  • Antioxidanty obsažené v pampelišce pak chrání buňky před oxidačním stresem. 

Autorka článku: Jana Kantorová

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč