Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co můžete spláchnout nejen českým ležákem aneb Párování piva s jídlem

Párování piva
ZDROJ: Jon Parry/Unsplash
sdílet:

Každý z nás má určitou představu, k jakému jídlu se hodí podávat pivo. Obvykle jím zapíjíme tradiční české pokrmy servírované k nedělnímu obědu. Různé druhy piva se však, stejně jako je tomu třeba u vína, dají s jídlem párovat cíleně. Ač se jedná o celou vědní disciplínu, pár základních pravidel pivního sommeliérství vám můžeme prozradit hned.

Ač jsme první na světě v množství vypitého piva ročně, obvykle se v našich končinách setkáme pouze s vinným párováním. 

Trend pivního párování a sommeliérství se začal rozšiřovat až s malými a středně velkými pivovary, které se nebály experimentovat jak s chutí, tak s typy a druhy vlastnoručně uvařeného piva a začaly vznikat další, u nás ne tolik zavedené druhy piv a tzv. pivní speciály. Při jejich přípravě se používají bylinky, koření nebo ovoce, čímž lze docílit opravdu široké rozmanitosti chutí.

Regionální kuchyně a pivo

Piva z určité oblasti se budou vždycky dobře doplňovat s tradiční místní kuchyní. V tomto případě je jen potřeba dát si pozor na to, aby zde vaření piva opravdu mělo svou tradici.

Harmonie nebo kontrast

Při párování piva s pokrmy se můžete vydat dvěma cestami. Vydáte-li se na první, budete hledat podobnou chuť.

  • Karamelové tóny černého piva typu porter či stout vyniknou v kombinaci s dezerty, čokoládou či kávou.
  • Chuťově ovocnější piva (např. typu APA – American Pale Ale) se hodí k salátům.
  • Pivní speciály okořeněné koriandrem k asijským pokrmům. K těm se podle předchozího klíče samozřejmě hodí i IPA (India Pale Ale), vařená původně v Anglii.

Pokud máte příležitost se trochu odvázat, použijte pravidlo úplně opačné. Všímejte si kontrastů.

  • K hutnému čokoládovému dortu servírujte třešňové pivo.
  • Hořký ležák se bude vždy hodit ke svíčkové, která je sladká, slaná i kyselá zároveň.

Co vám v jídle chybí, pivo jednoduše doplní a povýší úroveň chuťového zážitku. Pokud je ale pivo chuťově výrazné, nemělo by přebít chuť samotného pokrmu.

S čím párovat český ležák

Český ležák je charakteristický plnou chutí s typicky hořkým dozvukem. Vždy dobře vynikne v kombinaci s uzeninami, vyzrálými sýry a nevýraznými masy. Hodí se k pečenému kuřeti stejně jako k ikonickému bůčku s knedlíkem a zelím.

V cizině se ho však šéfkuchaři nebojí podávat k pokrmům italské kuchyně. Z americké kuchyně je plzeňské pivo jako dělané k hot-dogům, grilovanému masu, ale i k mexickým specialitám.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč