Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na zdraví, nebo na nemoc? Z nejnovějšího výzkumu vyplývá, že zdraví neprospívá ani kapka alkoholu

červené víno - přípitek
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Slivovice na zahnání bacilů, sklenička červeného na krvinky, becherovka pro lepší trávení. Z lidových rčení bychom mohli usuzovat, že je alkohol alternativním lékem na vše. Opak je ale pravdou. Z analýzy více než stovky studií za posledních 40 let vyplývá, že ani kapka alkoholu zdraví neprospívá. 

Studiem analýz za poslední desetiletí  o konzumaci alkoholu a jeho působení na lidské zdraví dospěli vědci k novým závěrům. Že příliš mnoho alkoholu škodí, nikoho nepřekvapí. Jak ukázala mataanalýza, ani malé množství – oproti zažitému přesvědčení – zdraví neprospívá. 

Předmětem zkoumání byly analýzy více než stovky studií za posledních 40 let. Závěry vyšly v březnu 2023. 

  • Například v listopadu 2022 jeden z výzkumů odhalil, že v letech 2015 až 2019 ve Spojených státech mělo zhruba 140 tisíc úmrtí ročně spojitost s alkoholem.
  • Přibližně 40 % těchto úmrtí mělo sekundární příčiny jako jsou autonehody, otravy a vraždy.
  • Většina z nich však byla způsobena chronickými onemocněními připisovanými alkoholu, jako jsou onemocnění jater, rakovina a srdeční choroby.

Raději ani kapičku

Pokud si myslíte, že se vás tato rizika netýkají, protože si dáte pouze skleničku denně na chuť, jste na omylu. Zdravotní rizika plynoucí z pití alkoholu mohou pramenit i z jeho mírné konzumace. 

  • Vyšší riziko předčasného úmrtí hrozí ženám při denní konzumaci více než 25 gramů alkoholu, což jsou zhruba dvě malá piva nebo tři decilitry vína a mužům se míra rizika zvedá s více než 45 gramů alkoholu za den.  
  • Doporučené denní limity se také nemají průměrovat za celý týden. Jinými slovy, pokud od pondělí do čtvrtka abstinujete a o víkendu si dáte dva nebo tři drinky za večer, počítají se tyto víkendové nápoje jako nadměrná konzumace. Poškození může způsobit jak kumulativní množství nápojů v průběhu času, tak množství alkoholu v těle při jedné příležitosti. 

Kdo řekl, že je umírněná konzumace alkoholu zdravá?  

Proč mezi lidmi stále koluje domněnka, že mírná konzumace alkoholu může zdraví prospívat? Jde o sto let starou dávno překonanou teorii z roku 1924. Tehdy ji představil biolog Raymon Pearl z Univerzity Johnse Hopkinse v americkém Baltimoru.

A co červené víno?

Jako o nápoji plném zdravotních přínosů se hovořilo před několika lety o červené vínu, které má vysoký podíl antioxidantu resveratrolu, jenž podle některých výzkumů dokáže v těle stimulovat dráhy dlouhověkosti.

  • Hypotéza o benefitech pití červeného vína je dnes považována za tehdejší marketingový tah vinařských společností. Výzkum totiž nezohlednil skutečnost, že lehcí a střídmí pijáci červeného vína mají i jiné zdravé návyky, které přispívají k jejich dlouhověkosti. 

Zdroj: ČT24, The New York Times

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč