Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

První jarní divoké byliny: Co sbírat na procházce kromě medvědího česneku?

Proutěný košík se zelenými bylinami
ZDROJ: Teona Swift, Pexels
sdílet:

Rostliny vhodné k jídlu najdete prakticky kdekoliv. Vyrazte pro ně! Medvědí česnek roste často na chráněných územích a jeho sběr je tak zakázán. Místo něj ale můžete do košíku natrhat třeba česnek podivný, česnek viniční, česnáček lékařský, plicník lékařský, ptačnici prostřední a další bylinky!

Co sbírat v prvních jarních týdnech

  • Evergreenem posledních let je medvědí česnek, který je skvělý čerstvý i tepelně upravený. Do jídla vnáší sytě česnekovou chuť.
  • Mezi jeho botanické sourozence patří česnek podivný, který někdy najdete na stejných místech jako česnek medvědí, nevyhýbá se však ani zahradám či parkům, kde ho považují za obtížný plevel. Proto jsou ekologové radši, když lidé trhají místo medvědího právě podivný.
  • Další variantnou je česnek viniční, který roste často v blízkosti vinic, ale i na okrajích lesů poblíž vodních toků. Přezdívá se mu divoký šnytlík, protože vypadá téměř stejně jako pažitka.
  • Podobně výraznými česnekovými tóny oplývá česnáček lékařský, který je v chuti zároveň příjemně štiplavý podobně jako hořčice. Najdete ho na vlhkých půdách v teplejších oblastech, nejčastěji v  polostínu listnatých lesů.
  • V listnatých lesích také brzy zjara roste plicník lékařský, ze kterého můžete sbírat květ i listy. Květy chutnají výrazně, robustně, zato listy jsou jemné až nevýrazné. Nesnesou tepelnou úpravu, a tak se hodí především do salátů.
  • Podobně využijete také křehké a šťavnaté lístky ptačince prostředního, který najdete opravdu kdekoliv. Umí se přizpůsobit místu, kde roste, a vytváří bohaté polštáře. Jeho stonky, lístky i květy jsou křehké, v chuti jemné a protože roste opravdu bujně, můžete ho trhat plnými hrstmi.
  • V teplé kuchyni využijete bršlici kozí nohu, kterou stejně jako kopřivu dvoudomou doprovází pověst úporného plevele. Obě rostliny přitom na jaře dokáží výrazně obohatit jídelníček, ať už jako součást špenátů, polévek, různých nákypů nebo tradiční velikonoční nádivky.

Jak využít jarní lístky

První jarní výhonky jsou jemné, křehké a plné zdraví prospěšných látek, které po dlouhém zimním období povzbudí organismus a nastartují očistné procesy. Jsou dobrým zdrojem aminokyselin, minerálů a vitaminů a zeleného chlorofylu, který patří k dokonalým jarním životabudičům.

  • Nejlepší jsou lístky čerstvé, bez tepelné úpravy. Ozdobte jimi chléb s pomazánkou, zabalte je do sendviče, přimíchejte do salátu, dipu, bylinkového másla, nasekejte do pomazánky nebo si udělejte skvělé pesto! Nasekané bylinky můžete použít k dochucení polévky či těstovinového salátu.
  • Syrové lístky můžete také odšťavnit. Šťávu můžete pít samotnou nebo, pokud vám v této podobě nechutná, ji přidat do zeleninové šťávy nebo třeba do svého oblíbeného smoothie.

Jak už jsme zmínili, některé jarní bylinky můžete také zapékat, vařit jako špenát nebo je přidat do krémové polévky. Inspirujte se recepty, které najdete pod článkem.

Zdroj: Apetit, Naše krásná zahrada, Venkov a styl

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč