Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Odstartuje sezonu hustých polévek poctivou bramboračkou! Voní jako les a skrývá bohatství chutí i tradic

Bramboračka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Když venku klesnou teploty, není nic lepšího než talíř horké bramboračky. Tato tradiční česká polévka, která má své místo v rodinných kuchařkách po generace, spojuje jednoduché suroviny do neobyčejně lahodného výsledku.

Bramboračka je typická česká polévka s bohatou až zemitou chutí, kterou podtrhuje vůně majoránky. Nejlepší je z poctivého vývaru a je ideální nejen jako předkrm, ale s kouskem křupavého pečiva klidně i jako hlavní chod.

V našem videu se dozvíte, jak připravit lahodnou bramboračku s houbami.

Skryt pre seznam

Na tradiční českou bramboračku budete potřebovat:

4 brambory, 2 mrkve, 1 celer, 1 cibuli, 1 petržel, 2 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hub, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 litru vývaru, 1 vejce, majoránku, sůl a pepř na dochucení

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostičky. Ideální jsou pevnější odrůdy, které se nerozvaří.

  • Jednu mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na kolečka. Druhou mrkev pouze očistěte.

  • Celer oloupejte a překrojte na půlky, cibuli oloupejte a nechejte vcelku.

  • Oloupaný česnek můžete buď prolisovat, nebo utřít.

  • Na bramboračku se nejlépe hodí sušené houby, protože mají plnější chuť i intenzivnější vůni než houby čerstvé či mražené. Navíc jejich povařením získáte vývar, který dodá polévce její typickou barvu.

  • Budete-li do polévky dávat sušené houby, musíte je předem aspoň na hodinu namočit do horké vody. Nenamočené by zůstaly tvrdé a byly by těžko stravitelné.

  • Bramboračku můžete zahustit moukou, ale můžete použít i pohanku. Bude stejně chutná a o trošku zdravější.

  • Typickou chuť bramboračce dodává majoránka. Použijte drhnutou a přidávejte ji až ke konci, aby její vůně a chuť nevyprchaly.

  • Pokud nemáte rádi vejce, můžete je vynechat. 

  • Vývar si můžete připravit předem. Hodí se masový i zeleninový. Přebytek lze zmrazit.

    TIP: V některých receptech najdete také kmín. Do polévky přináší další chuť, a navíc pomáhá trávení.

Skryt pre seznam

Jak na to:

Houby nasypte do menšího hrnce, zalijte je asi 0,5 l vody a povařte je (nebo je alespoň hodinu předem namočte do horké vody). Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přisypejte mouku a opražte ji dozlatova – příprava jíšky bude trvat cca 4 minuty. Pak jíšku postupně zalijte studeným masovým či zeleninovým vývarem a pořádně promíchejte.

Přidejte brambory, veškerou zeleninu a houby i s vodou, v níž se vařily. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory a zelenina nezměknou, tedy cca 10–15 minut. Poté vyjměte celer, celou mrkev i cibuli. Polévku dochuťte majoránkou, solí a pepřem a přidejte prolisovaný česnek.

Nakonec do bramboračky rozklepněte vejce a rozmíchejte ho. Polévku nechejte ještě chvíli povařit.

Skryt pre seznam

Tipy na servírování: Skvěle chutná s pečivem

Tradičně se bramboračka servíruje s čerstvým pečivem, nejčastěji chlebem. Hodí se ale také škvarkové placky či domácí housky nebo rohlíky. Bramboračka dobře chutná i s cibulovou bagetou nebo celozrnným pečivem. Někdy se přidávají také krutony, případně se servíruje francouzská bageta – lehce opečená a potřená máslem a česnekem.

  • Pokud máte rádi jemnější texturu polévek, můžete část bramboračky odebrat a rozmixovat, poté ji vrátit do hrnce a ještě krátce povařit. Polévka bude hutnější.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín