Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víte, co je filírování masa? Filírované maso určitě dobře znáte, ani o tom nevíte

filírované maso
ZDROJ: Foto von Gil Goldman von Pexels: https://www.pexels.com/de-de/foto/lebensmittel-essen-hande-abendessen-12645502/
sdílet:

Zaujalo vás na jídelním lístku vyhlášené restaurace filírované maso, ale zábrany vám nedovolí zeptat se, co to vlastně znamená? Tenhle pojem může na první pohled budit dojem exotiky, jeho význam je ale poněkud prozaičtější. Pojďte se s námi ponořit do tajů filírování, přijdete mu na kloub a určitě i na chuť!

Filírování masa není žádná exotika, ale dobře známá klasika

Budete překvapeni, když vám prozradíme, že možná i vy už jste někdy dříve filírovali. Filírování totiž není způsob přípravy jídla, ale jeho servírování. Konkrétně jde o krájení masa na tenké, asi půl centimetru až centimetr silné plátky, a to by v tom byl čert, abyste někdy nekrájeli maso na tenké plátky.

Co všechno můžeme filírovat?

Filíruje se maso již hotové, na způsobu jeho přípravy přitom nesejde. Na talíř tak můžete dostat filírované maso pečené, dušené, smažené i vařené. Filírují se všechny druhy masa. Zásadní ale je, aby se maso filírovalo, tedy krájelo, těsně před podáváním.

Jak na dokonale filírované maso?

Možná si říkáte, že krájení hotového masa je to nejmenší, s čím se při jeho přípravě setkáte. I tak má ale filírování svá pravidla, které je třeba dodržet, aby byl výsledek vaší práce dotažen k dokonalosti.

  • Nůž, kterým budete filírovat, musí být ostrý. Jen tak se vám podaří nakrájet plátky masa jeden jako druhý.
  • Maso krájejte na plátky o tloušťce 0,5 až 1 centimetr.
  • Krájejte maso vždy přes vlákno, tedy kolmo na vlákna. Zůstane šťavnatější a bude se vám lépe jíst.

S čím podávat filírované maso

Gastronomie je zajímavá disciplína, která vám umožní experimentovat, když dodržíte základní pravidla. Ta jste dodrželi už při filírování, takže teď nastal prostor pro tu zábavnější část: S čím si filírované maso nejlépe vychutnat?

Zdroje: Prima Fresh, Dudlu, Terrys Steak

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.klimova

Apetit magazín

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

Panzanella salát, chuť Itálie na talíři

V létě většinou není moc chuť na těžké, teplé pokrmy z masa a velkého množství ingrediencí. Proto mám pro vás tip na “chlebový salát”, který je svěží, lehký a zároveň vás příjemně zasytí. Panzanella salát, italská delikatesa, do níž patří...