Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fish and chips s octem a mačkaným hráškem nesmíte v Londýně minout. Nejlepší mají u stanice metra Camden Town, píše Kristína

Kristína Nemčkové
ZDROJ: se souhasem Kristíny Nemčkové
sdílet:

Londýn je jedna z nejdůležitějších metropolí světa, která mi byla téměř tři roky domovem a ráda se tam vracím. Pokud do Londýna někdy zamíříte i vy, sepsala jsem pár tipů, kde se dobře najíst, píše Kristína.

 

Mám-li vybrat jedno typicky britské jídlo, je to bezesporu fish&chips, smažená treska v těstíčku z piva, podávaná s hranolky s vinným octem, citronovou majonézou a mačkaným hráškem. Doporučuji na ně zajít do restaurace Poppies, která se nachází u metra Camden Town.

Na tradiční britskou kuchyni se vydejte do restaurace St. John, která si nejdéle ze všech londýnských podniků drží michelinské ocenění. Rozhodně nevynechte čínskou čtvrť Soho v samém centru Londýna, kde se podává skvělá pekingská kachna nebo napařené knedlíčky gyoza s různými náplněmi.

  • Doporučuji se také stavit v restauraci Shackfuyu na slavný french toast s matcha zmrzlinou a také na některém z food marketů, o něž není nouze v žádné městské části a kde ochutnáte rozmanitost národnostních kuchyní.

V Británii je dodnes večeře hlavním jídlem dne, oběd bývá zpravidla hodně lehký nebo žádný. S nápadem zavést odpolední svačinku přišla kolem roku 1840 vévodkyně Anna z Bedfordu. Po obědě bývala hladová, a aby nemlsala sama, zvala si své přítelkyně, kterým nalévala čaj a nechala připravit na patrovém podnosu malé sendviče nebo drobné zákusky a sušenky. Tradice se ujala, čaj o páté se podává dodnes.

  • Nejslavnější a také nejdražší místo, kam můžete zajít na čaj o páté, je hotel Ritz. Za odpolední menu host zaplatí 75 liber (2300 korun).
  • Kromě gastronomie je Londýn známý svým nočním životem. V pátek se v barech setkávají ‚kravaťáci‘ na pivu po práci, sobota patří třpytkám a pod- patkům – vyráží se za zábavou s hudbou. A kde nejlépe ukončit návštěvu Londýna? Doporučuji podnik A Bar with Shapes for a Name, jehož interiér připomíná laboratoř.

 O svých zkušenostech ze zahraničí píše pro Apetit Kristína Nemčková, sous chef z dánské restaurace Geranium.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...