Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Valašsko to jsou jedinečné frgály. Dokonce je vás tu během pár hodin naučí

Valašské frgály Pavly Stoklasové
ZDROJ: se souhlasem Pavly Stoklasové
sdílet:

Neporušená příroda Beskyd s dřevěnými chaloupkami, čistými lesy a stády ovcí na úbočích hor. Ostrá slivovice i wellness hotely ukryté před civilizací, vyhlášené gastrofestivaly a hlavně sladké frgály... To všechno čeká ve Velkých Karlovicích, jimiž vás provede rodačka Pavla Stoklasová, cukrářka, která se specializuje právě na pečení frgálů.

V Resortu Valachy, který sdružuje čtyři hotely uprostřed krásné přírody Beskyd, si můžete frgály nejen zakoupit ve zdejším Bistru Razula,
ale také si na kurzech pečení vyrobit vlastní. Ty pořádám spolu se svými kolegy v hotelu Galik v krásném valašském prostředí. Je to zábava a kromě nové kuchařské dovednosti si domů odnesete vlastnoručně vyrobený frgál a certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského.

  • Během necelých tří hodin se na kurzech dozvíte o tomto typickém valašském koláči vše důležité i zajímavé, a hlavně – naučíte se ho péct.

Oblíbený ‚nepodarek’

Koláč zvaný frgál patří k typickým krajovým specialitám na Valašsku. Tento unikátní pekařský výrobek nemá v okolních zemích obdoby, zato má nespočetné podoby. Čím je tento valašský fenomén kromě dokonalé chuti ještě zajímavý?

  • Na Valašsku se frgály připravují pravděpodobně několik století. První písemné zmínky o nich pocházejí z roku 1826. Původně se tak označoval ,nepodarek‘– nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila.
  • Později se toto již tradiční pečivo peklo na velké svátky, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli.

Frgály se jen tak neomrzí, protože mají mnoho podob. V Resortu Valachy pečeme čtyři nejoblíbenější náplně: kromě hruškové a tvarohové ještě makovou a povidlovou.

  • Na frgál se ale dá využít téměř každé ovoce ze zahrady či ze sadu, dodnes je někdo dělá třeba i z borůvek, ořechů nebo mrkve.
  • V minulosti se dokonce dělával i bramborový nebo se zelím.
  • Tajemstvím úspěchu chutného frgálu jsou především kvalitní suroviny, na kterých se vyplatí nešetřit. Pokud jde o tuk, naše prababičky používaly kachní sádlo, to už dnes jen tak neseženete, ale kvalitně ho nahradí i klasické máslo.
  • Pak také doporučuji hladkou mouku speciálku, a když máte možnost, tak domácí vajíčka a domácí mléko.

Valašská pizza

Mimochodem, výše zmíněné frgály dobývají mekku sachr dortů. Do hlavního města Rakouska Vídně totiž každý týden z Velkých Karlovic míří zásilka tohoto typicky valašského koláče.

  • Nabízí je výhradně kavárna Frgale – Cafe, kterou provozuje manželský pár s českými kořeny. Sídlí nedaleko zámku Schönbrunn. Majitelé ji otevřeli v listopadu 2020, když se po deseti letech vrátili z pracovních angažmá v Austrálii a Asii.

Splnili jsme si tak dlouholetý sen – mít malou kavárnu založenou na aus- tralské kávové kultuře a nabídce valašských frgálů. Máme předky na Moravě, kde je frgál tolik oblíbený, a chtěli jsme toto mimořádné pečivo přinést do Rakouska,“ říká spolumajitelka kavárny Jaroslava Bílek s tím, že frgály hostům moc chutnají.

Lidé si pochvalují, že je těsto krásně měkké, a oceňují množství náplně. Zákazníci se k nám pro ně vracejí. Jsou mezi nimi jak Vídeňáci nebo Češi, kteří tady léta žijí, tak i ti s dávnými českými kořeny. Hodně lidí frgály nazývá sladkou pizzou. Zpočátku si kupovali hlavně ty
s povidly a mákem, nyní je velká poptávka po hruškových, ale nabízíme také tvarohové a frgály s lesním ovocem. Ví- me, že pravý frgál má mít vždy jen jeden druh náplně, ale do budoucna si myslíme, že velký úspěch by určitě slavila kombinace tvarohu a máku, které přezdíváme ,dalmatin‘
,“ věří Jaroslava.

Za přírodou i jídlem

Aby vám na ty všechny dobroty vytrávilo, je dobré dát si trochu do těla. Krajina Valašska láká nejen k procházkám, ale také k populárnímu nordic walkingu nebo cyklistice. Vhodné terény tu najdou i rodiny s dětmi.

  • Turistické okruhy jsou dobře značené, vydat se můžete do Pralesa Razula s řadou chráněných rostlinných druhů, kolem valašských roubenek a pastvin plných ovcí, k rozhledně Miloňová, v jejíž blízkosti rostou vzácné vstavače, či na horu Soláň.
  • Některé z tras se napojují na krásné hřebenovky, jako je trasa Bumbálka – hřeben Javorníků nebo trasa Třeštík – Soláň.
  • Nenáročnou Cyklostezkou Bečva pojedete kolem řeky až do 30km vzdáleného Vsetína nebo za koupáním k vyhlášené vodní nádrži Na Stanoch s průzračně čistou vodou v blízkém Novém Hrozenkově.
  • Většina stezky je díky povrchu vhodná i pro in-line brusle a podél trasy se můžete na řadě míst občerstvit v příjemných hospůdkách.

Pro malé výletníky

Pokud na Valašsko míříte s dětmi, oceníte Kulíškovu naučnou stezku. Děti se dozvědí zajímavosti z přírody, vyřádí se na dřevěných zábavních prvcích a cestou nakrmí ovečky.

  • V cíli u hotelu Horal se dá v hraní pokračovat na nově otevřeném dětském hřišti.
  • Pro starší děti je ideální turistická trasa Hledej poklad na Razule, vytvořená na principu geocachingu.
  • V létě se v Bistru Razula pro děti konají i zábavné kurzy pečení pizzy a táboráky s kytarou a vycházkou za valašskými strašidly.
Skryt pre seznam

Související články

Valašsko
ZDROJ: Lanterna
Skryt pre seznam

5 věcí, na které se můžete těšit

  • NA VĚDOMOSTI. Nové Stezky portáše Maliny připomínají slavnou tradici portášů, strážců hor a hranic v Beskydech. Portáši výborně znali hory a přírodu. Vy si tady při procházce po vytyčených trasách a plnění úkolů ověříte, zda byste se svými znalostmi obstáli.

  • NA PIVO. V údolí Leskové najdete Karlovský minipivovar. Je to historicky první pivovar na území Velkých Karlovic. Piva s názvy jako Mazel nebo Šibal najdete ve stylové roubené chalupě z 19. století, v pohádkovém prostředí původního pralesa Razula.

  • NA HOUBY. Velké Karlovice jsou vyhlášená houbařská oblast. Místa jinak pohostinní Valaši neprozradí, ale stačí se zanořit hlouběji do lesů, a úlovek je jistý. Najdete zde bedly, hřiby praváky, babky, suchohřiby, zkrátka vše, co má klobouk.

  • NA CHUŤ. Místem, kde budou nadšení i ti nejnáročnější gurmáni, je zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna. Kuchařský tým tu připravuje šestichodové menu snoubené s víny a plné neotřelých variací ze sezonně dostupných surovin.

  • NA ZDRAVÍ. Relaxační centrum Wellness Horal nabízí tři termální bazény se slanou vodou vyhřívanou až na 36°C! Specialitou je Valašský saunový rituál, při němž saunéři polévají horké kameny vonnou esencí ze slivovice.

Pavla Stoklasová

Skryt pre seznam

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...