Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro, které je pořád in: Snadné piškotové dezerty

Retro, které je pořád in: Snadné piškotové dezerty
ZDROJ: Apetit

Správné piškotové těsto je nadýchané, jemné a vláčné. Nejvíce slávy zažívají tradičně piškotové dezerty na přelomu jara a léta, kdy se začínají červenat první jahody. Připravit si piškotovou roládu nebo jednoduchý (či složitý) dort však můžete celoročně v mnoha variantách – včetně nepečených. 

  • Nejjednodušším způsobem, jak udělat piškotový dezert, je koupit hotový korpus, na něj nanést krém, vyskládat jahody a zalít želatinou. Pokud do dortu chcete vnést vlastní úsilí i příběh, připravte si piškotový korpus sami.
  • Potřebovat budete tři základní suroviny: vejce, mouku a cukr

Letní evergreen: piškot a jahody

Nadýchané piškotové těsto ve spojení se sezónními jahodami a krémem nebo želatinou patří k nejoblíbenějším letním dezertům.

  • Lehký piškot s ovocem je zárukou úspěchu na každé letní párty. Dětmi i dospělými milovaný dezert si můžete připravit v mnoha variantách.
  • Génoise s ovocem je základním kamenem francouzské cukrařiny, který vytvoříte i z ryze českých surovin. Při přípravě piškotového těsta vždy dbejte na pokojovou teplotu všech použitých surovin. Tento krok nepodceňujte, rozdílné teploty mohou práci komplikovat i zmařit.

  • Piškotová roláda s jahodami a kokosem je skvělou alternativou ke klasické podobě piškotového dortu. Těsto na roládu rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte maximálně 5 minut při 200 stupních. Lehce vychladlý plát stočte nejprve bez náplně, aby se po naplnění nerozlámal.
  • Roláda s jahodami a bílou čokoládou. Bílá čokoláda dodá krému příjemně sladkou chuť a vůni po kakaovém másle. Spojení s jahodami a piškotovým těstem zavinutým do rolády je pomyslnou třešničkou na dortu.

Nepečený piškotový dort nejen na letní party

Oblíbený piškoťák si můžete dopřát i v nepečené chlazené verzi. Nepečený dort doporučujeme připravit vždy den předem. Noc v lednici prospěje nejen pevné konzistenci, ale i dokonalému propojení všech ingrediencí. 

  • Italská klasika se svěží chutí jahod, to je jahodové tiramisu. Mascarpone můžete z části nahradit zakysanou smetanou. Připravený dort nechte dostatečně vychladit a dopřejte si svěží chuť čerstvých jahod s cukrářskými piškoty nasáklými pomerančovou šťávou a likérem Grand Marnier.
  • Jablečný piškoťák s vůní skořice. Také letní úroda jablek si žádá své zpracování. Pokud máte rádi vše, co voní po jablkách se skořicí, připravte si tento jednoduchý a chutný jablečný piškotový dort. O dokonale pevnou konzistenci povařených jablíček se postará pudinkový prášek nebo přidaný škrob.

  • Ovocný dort s mátou. Na svěží ovocný dort budete potřebovat balení kulatých piškotů a ovoce podle sezóny, klidně můžete použít i mražené. Připravený dort nechte ztuhnout přes noc v lednici a vychutnejte si báječné letní osvěžení. Před podáváním dort ozdobte mátou nebo meduňkou.

Jak na dokonalý piškot? 

  • S tukem, nebo bez? Piškot bez tuku je jemný, lehký a nadýchaný, piškot s tukem zase vláčnější a šťavnatější a hodí se víc na dortový korpus.
  • Obměny. Část mouky můžete nahradit kakaem nebo vlašskými ořechy či mletými mandlemi.
  • Pečení. Každá trouba peče trochu jinak, těsto před koncem pečení proto kontrolujte – zvláště pokud pečete tenké pláty na roládu. Piškotové těsto se rychle vysuší a namísto nadýchaného piškotu může vzniknout křupavá, nesrolovatelná sušenka!

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova