Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tvarůžkový, lososový, z chřestu i klasický: 12 receptů na tatarák

Tvarůžkový, lososový, z chřestu i klasický: 12 receptů na tatarák
ZDROJ: Apetit

Za řadu let své existence získal tatarák mnoho podob. Ten pravý tatarský biftek je samozřejmě z hovězího, ale ‚tatarákem‘ nazýváme také chuťovky, které ocení i vegetariáni a vegani. Tatarák může být z lososa, avokáda, hub a neobvyklý není ani tvarůžkový tatarák! Inspirujte se naším výběrem a připravte si ho dle vašeho gusta!

Pořádný hospodský tatarský biftek

  • Pravý tatarský biftek se připravuje z co nejkvalitnějšího mletého hovězí masa, ideálně z pravé svíčkové.
  • Maso se naškrábe nožem (pokud potřebujete ušetřit čas, lze maso i dvakrát namlít, ale chuť koření do masa nepronikne nikdy tak silně, jako když je naškrabaný), ochutí solí, pepřem, mletou sladkou paprikou, mletým kmínem, najemno nakrájenou cibulí, česnekem, worcesterovou omáčku, hořčicí a kečupem. Na závěr se přidá vaječný žloutek a vše se spojí dohromady.
  • Tatarák se tradičně konzumuje s opečenou topinkou, bagetkou či toustem potřeným česnekem.

Tatarský biftek v zahraničním podání

Tatarský biftek se poprvé objevil na přelomu 19. a 20. století ve Francii, konkrétně v Paříži. Tehdy místní obyvatelé smíchali syrové maso s kapary, cibulí a žloutkem, později přidali dijonskou hořčici. Takto se připravuje francouzský tatarák dodnes.

  • Francouzský či Belgický tatarák se od toho našeho chuťově liší. Pro dochucení masa se tradičně používají již zmíněné kapary, dále koňak, filátka ančoviček a nakládané okurky. Typickou přílohou v těchto zemích jsou belgické hranolky a podává se i jako hlavní chod.

Proč se ale pokrmu říká tatarský? Název vznikl, když se lidé snažili nahradit vaječný žloutek tatarkou. Ačkoliv žloutek nakonec nad tatarkou zvítězil, název zůstal.

  • Další verzí tatarského bifteku, na kterou můžete narazit i u nás, je ta italská – obsahuje olivový olej, kapary, bazalku, parmezán a citronovou šťávu. 

‚Moderní‘ tataráky

Spousta lidí nemá rádo, když se názvy tradičních pokrmů používají jako označení pro jídla se stejnou konzistencí, ale složením odlišná. Příkladem je vegetariánská paella nebo veganský burger. Přiznáme se, že nám to nevadí.

Rybí tatarák

Skvělou obměnou klasického tataráku, je například ten rybí. Nejčastěji připravují z čerstvého nebo uzeného lososa či z tuňáka.

  • Tatarák z ryby si žádá zcela jiné ingredience pro dochucení než ten tradiční masový. Vyhněte se kečupu, kmínu i sladké paprice a sáhněte po čerstvém kopru, hrubozrnné hořčici, olivovém oleji, šalotce a limetkové či citronové šťávě.
  • Pokud chcete chuť rybího tataráku zjemnit, přidejte zakysanou smetanu.
  • Místo žloutku od slepice použijte vařené křepelčí vajíčko.
  • Rybí tataráček podávejte s opečeným toustem, bagetkou nebo ciabattou.

A že syrovému masu ani rybě neholdujete? Nezoufejte. I pro vás máme pár tipů na přípravu luxusní pochoutky. Je libo tatarák z avokáda, hub či tvarůžků?

Avokádovo-chřestový tatarák

Ideální surovinou pro přípravu pokrmu z najemno nakrájené ingredience je všestranně využitelné avokádo. Když ho zkombinujete se zeleným chřestem, rajčátky, bylinkami, šalotkou a kapary a dochutíte zálivkou z olivového oleje, octa a pár kapek tabasca, získáte nevšední chuťový požitek, který ocení i masožrouti!

Houbový tatarák

Houbám se kdysi říkalo maso chudých. V těžkých časech zachránily nejeden hladový krk. Dnes jsou ale ceněnou delikatesou, ze které se dají připravit opravdu luxusní pokrmy. Jedním z nich může být i houbový tatarák.

  • K dochucení uvařených a umletých lesních hub budete potřebovat olivový olej, česnek, cibuli, rajčatový protlak, cukr, kmín, sladkou papriku, sójovou omáčku a worcester. Doporučujeme rozhodně vyzkoušet! 

Tvarůžkový tatarák

Na závěr pro vás máme chuťově i aromaticky velmi výraznou obdobu tataráku – z olomouckých tvarůžků. Na romantickou večeři ho raději nepřipravujte, ale k orosenému půllitru piva přijde vždy vhod. Jste-li milovníky tohoto aromatického sýru, obzvlášť si pochutnáte!

  • Najemno nakrájené tvarůžky jsou dochucené cibulí, pažitkou, chilli papričkou, olivovým olejem, pivem, kmínem, solí, pepřem a dresinkem ze zakysané smetany.

Zdroj informací: časopis Apetit