Toustový chleba je většinou stálicí rychlých večeří, my se ho tentokrát rozhodli proměnit v luxusní sladkou snídani. Bostock se na první dojem může zdát obyčejný, ale po prvním soustu budete žasnout, jaká lahůdka se dá z obyčejného krajíce toustového chleba vykouzlit. Stačí ho potřetí cukrovým rozvarem s vanilkou, džemem, sladkou mandlovo-máslovou pastou frangipane a posypat plátky mandlí. My klasický francouzský recept obohatili ještě o kyselou čerstvou rebarboru, která se sladkostí frangipane krásně kontrastuje.
Suroviny
Postup
Připravte cukrový sirup. Do rendlíku vlijte 50 ml vody, přidejte cukr a vanilkovou pastu a na středním ohni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne bublat. Stáhněte z ohně.
Připravte frangipane. Máslo, cukr a sůl dejte do mísy a vyšlehejte
do nadýchané pěny, bude to trvat asi 5 minut. Zašlehejte vejce a nakonec i mandle. Výsledkem bude hustá pasta. Naplňte jí cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou.
Rebarboru nakrájejte na špalíky podle velikosti chleba. Budete potřebovat 8 delších kousků a 16 kratších.
Troubu předehřejte na 180°C a plech s nízkým okrajem vyložte pečicím papírem. Plátky chleba či briošky rozložte na plech a pomocí štětce z obou stran rovnoměrně potřete cukrovým sirupem. Do středu každého plátku dejte lžičku jahodového džemu, lehce ho rozprostřete. Poté na chleba pomocí cukrářského sáčku naneste frangipane. Na frangipane po trojicích rozložte rebarborové špalíky a na závěr povrch posypte plátky mandlí. Jednotlivé kroky si můžete prohlédnout na obrázku výše.
Pečte 25–30 minut dozlatova. Nechte zchladnout a podávejte pocukrované.
NĚCO NAVÍC
- Bostock můžete připravit i bez rebarbory. Pod fran- gipane můžete zvolit jakýkoliv džem či marmeládu. Skvělou volbou bude malinový či rybízový džem nebo pomerančová marmeláda.
- Cukrový sirup i frangipane můžete připravit i pár dní předem a uložit do lednice. Mandlová hmota frangipane v lednici ovšem ztuhne, proto ji vyndejte z chladu v dostatečném předstihu, abyste s ní mohli pohodlně pracovat.