Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková polévka s křupavým pastinákem

Čočková polévka s křupavým pastinákem

4.4/5 Počet hodnocení: 38
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1390 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 216 g
Tuky 18 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální polévka k večeři, ale potěší i jako bezmasý lehký oběd.

Suroviny

slunečnicový olej 1 PL
+ 1 lžička
nasekané
čočka 200 g
červená, loupaná, přebraná, propláchnutá
kari koření 1 ČL
vývar zeleninový 850 ml
horký
(nebo viz něco navíc)
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Rozpalte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. V hrnci nebo větším rendlíku zahřejte lžíci oleje, vsypte nasekanou cibuli a opečte ji, aby se mírně zabarvila, zabere to asi dvě minuty. Vmíchejte čočku a kari koření, vlijte rajčata i horký zeleninový vývar. Přiveďte k varu, zakryjte poklicí a deset až dvanáct minut duste.

2

Mezitím očistěte pastináky a nakrájejte je na dlouhé tenké plátky – dobře to půjde například škrabkou na brambory nebo plátkovačem na struhadle. Na plechu či v pekáčku vyloženém pečicím papírem je smíchejte se lžičkou oleje. Pečte v rozpálené troubě dokřupava, zhruba deset minut.

3

Zhoustlou polévku ochutnejte, případně osolte a opepřete, a rozdělte do čtyř misek. Navrch položte dokřupava upečené plátky pastináku. Máte-li chuť, jezte s chlebovými plackami.

NĚCO NAVÍC: Nasekejte 2 rajčata a vsypte je do mísy s trochou soli a mleté papriky. Vmíchejte 250 g bílého jogurtu, chcete-li, nízkotučného, a posypte hrstí hrubě nasekaných koriandrových lístků. Při podávání dejte ochucený jogurt neboli raitu na stůl a nechte stolovníky, aby si nabrali svůj díl.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...