Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houby s octem podle Viléma V.
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Velmi snadné na cca 6 ks 330ml sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1671 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 284 g
Tuky 19 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud chcete mít lák hustší, přidejte do něj nakrájenou cibuli, pak je ovšem v pořádku, když je kalný.

Suroviny

houby 1 kg
očištěné, větší pokrájené (hříbky, oloupané žampiony, lišky, mladé klouzky, ryzce, smrže, mladé václavky)
Na nálev
ocet 750 ml
8%
voda 750 ml
sůl 30 g
pepř 6 kuliček
nové koření 6 kuliček
tymián 1 špetka
hořčičné semínko 1 ČL
malá

Postup

1

Houby rychle omyjte pod tekoucí studenou vodou. Povařte je v mírně osolené a okyselené vodě.

2

Pak je dejte na cedník nebo na mřížku a nechte vychladnout.

3

Vychladlé houby naskládejte do sklenic. Suroviny na nálev povařte a vychladlým nálevem zalijte houby, aby houby nevyčnívaly a hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenice.

4

Sklenice zavřete (u víček Omnia použijte ,hlavu‘, šroubovací nedotahujte nadoraz) a patnáct minut sterilujte při 100 °C.

5

Nechte vychladnout na poskládaných utěrkách a uložte do chladu a temna. Pokud se obáváte manipulace s horkými sklenicemi a používáte zavařovací hrnec, jednoduše ho celý postavte do zašpuntované vany a napusťte studenou vodu do třetiny jeho výšky a nechte chvíli stát.

6

Pak sklenice vyndejte a nechte vychladnout. Houby jezte nejdřív za měsíc po naložení.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Komentáře

18.09.2019 10:47

Můžu se prosím zeptat, zda je normální, že se nálev ve sklenicích zakalil?

25.09.2019 13:40

Dobrý den,
paní Keprdová, jedná se o starší recept, takže se už bohužel nemůžeme zeptat autora, ale podle úvodního textu bychom to za normální nepovažovali a houby bychom asi raději nekonzumovali. U hub je koneckonců vždy lepší opatrnost.

Přejeme hezký den, redakce Apetitu

28.08.2014 23:23

A jak se pak správně konzumují? Prosím o uvedení příkladů konzumace :-) Díky moc...

30.09.2015 14:51

Milý Martine, houby nakyselo každý jí, tak jak je rád. :)

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...