Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémové rizoto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 24
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4737 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 463 g
Tuky 219 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá kombinace vláčné rýže, mascarpone a křupavé slané ‚drobenky‘. Krémové rizoto vyžaduje více času a trpělivosti, ale sami se přesvědčíte, že výsledek za to rozhodně stojí. Pečený česnek a bílé víno ho navíc učiní neodolatelným. Italské krémové rizoto si zamilujete.

Suroviny

nakrájená na drobno
celer ½ ks
nasekaný
olivový olej 1 PL
rýže arborio 400 g
na rizoto, propláchnutá a odkapaná
suché nebo vermuta
tymián 1 hrst
větší hrst nebo 3 lžíce sušeného
česnek 2 palice
neloupané, upečené 30 min/180-200 °C
vývar kuřecí 1 l
nebo zeleninový
vrchovaté lžíce
Na slanou drobenku
pečivo 2 hrsti
staré, drobky
mandle sekané 150 g
olej 1 PL
na opražení
sůl
tymián
pepř

Postup

1

Vychladlý česnek oloupejte a stroužky vytlačte ze slupek.

2

Cibulku a celer v hlubším hrnci zvolna (čtyři až pět minut) osmahněte na oleji.

3

Vsypte rýži a zesilte plamen. Opékejte za nepřetržitého míchání asi minutu, aby rýže zesklovatěla.

4

Přilijte alkohol a za stálého míchání jej nechte vsáknout.

5

Přidejte tymián i oloupané a mírně rozmačkané stroužky česneku. Zmírněte plamen a postupně, po naběračkách a za stálého míchání, přilévejte vývar. Další přidejte vždycky až poté, co se předchozí dávka vsákne (trvá to asi patnáct až osmnáct minut).

6

Odstavte a vmíchejte máslo se strouhaným parmazánem. Promíchejte, zakryjte a nechte dvě minuty stát. Během této doby získá rizoto perfektní konzistenci.

7

Teď připravte slanou drobenku: na rozehřátém oleji dozlatova opečte mandle, tymián a kousky chleba.

8

Nechte odsát přebytečný tuk, lehce osolte a opepřete.

9

Rozdělte rizoto na jednotlivé porce, ozdobte mascarpone a posypejte opraženými drobečky s mandlemi. S podáváním nečekejte!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

04.09.2007 20:35
Recept se nachází v č.4/06, str.81
01.09.2006 13:53
Když já nerada celer :-(
04.09.2006 14:09
a tam patří ten klasickej, co roste v zemi nebo řapíkovej ?
13.09.2006 15:45
mám obavu, že právě ta bulva, kterou moc nemusím. Možná by to šlo nahradit petrželí či pastiňákem
26.02.2008 19:03
Do risotta se dava prave ta bulva - najemno nastrohana. Ve finale to ani necitite, ono se to tim jen tak lehce zahusti. Kdyz ho tam ale nedate, nic se nestane, ja ho taky vzdycky doma nemam ;-)

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...