Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krůtí stehna na cibuli

Krůtí stehna na cibuli

4/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1971 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 320 g
Tuky 33 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení krůtího masa, cibule, rajčat a voňavého koření vás okouzlí. Skvělý nedělní oběd!

Suroviny

olivový olej 1 PL
hodí se horní i spodní, celkem cca 1750 g, v celku
lze nahradit malými žlutými cibulemi, celkem cca 750 g, oloupané, ale v celku
česnek 2 stroužky
oloupané, ale v celku
voda 300 ml
horká, lze nahradit drůbežím vývarem nebo zeleninovým vývarem
konzerva, sekaná
tymián 4 snítky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Zahřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Olej zahřejte na vysokém plameni v kastrolu vhodném do trouby či v pekáči.

2

Vložte stehna (horní můžete svázat kuchyňským provázkem) a opečte je ze všech stran dohněda; trvá to tři až čtyři minuty z každé strany. Pak maso vyjměte a dejte stranou.

3

Plamen trochu stáhněte, na olej vhoďte cibuli a opékejte ji asi deset minut, aby začala karamelizovat.

4

Přidejte česnek a ještě minutu míchejte, pak do nádoby vlijte vodu i rajčata a vhoďte bobkové listy.

5

Vložte maso, osolte, opepřete a pokryjte tymiánem. Přiklopte poklicí a vložte do trouby.

6

Duste třicet až pětačtyřicet minut při 220 /200 °C, pak zmírněte teplotu na 180/160 °C a pečte ještě hodinu až hodinu a půl, podle velikosti masa.

7

Zhruba dvacet až třicet minut před plánovaným koncem pečení nádobu odklopte a maso přelijte vypečenou šťávou.

8

Podávejte s krutony, čerstvým pečivem, rýží či bramborovou kaší. Druhý den je ještě lepší.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Komentáře

26.06.2010 17:34
Tak jsem to zkusila - sice z kuřecími stehny, ale také to bylo výborné. Jednoduché a bezva bylo, že mezitím než se to udusilo v troubě jsem udělala spoustu další práce.. :o) Stehna byla hned pryč, příště to asi zkusím z čtvrtkami kuřete nebo krůty :o)
06.01.2010 23:15
Skvelý, jednoduchý recept z pár surovín!
09.01.2010 15:12
Suhlasím. V časovej núdzi som namiesto rajčín použila domáci kečup. Bolo to vynikajúce, doporučujem vyskúšať.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...