Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře na másle a bylinkách
Kuře na másle a bylinkách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře na másle a bylinkách

5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 888 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 46 g
Tuky 61 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře s bylinkami nikdy nezklame. Bude k němu chutnat bramborová kaše i rýže. Vyzkoušet můžete i bramborový gratin (viz Něco navíc).

Suroviny

kuře 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
pokojové teploty
bylinky 30 g
směs odrhnutých nebo nasekaných lístků – např. tymián, rozmarýn, petrželka, pažitka, máta...
vývar kuřecí 400 ml
na podlití, nebo více podle potřeby

Postup

1

Předehřejte troubu na 230°C. Kuře osolte a opepřete.

2

V misce rozmačkejte máslo s bylinkami na pastu. Co nejvíce bylinkové pasty opatrně vetřete pod kůži kuřete na prsou, dejte pozor abyste kůži neporušili – cílem je vytvořit na prsou dvě ‚kapsy s máslem‘ a pak je prsty roztlačit na co největší plochu prsního svalu. Zbylým máslem potřete stehna a vnější část prsou kuřete. Do dutiny vložte celé jablko (díky jablku snížíte riziko, že se maso vysuší) a kuřeti svažte nohy kuchyňským provázkem.

3

Položte kuře do hlubšího pekáče s poklicí, který kuře přiměřeně vyplní. Přilijte vývar. Přiklopte a vsaďte pekáč do rozpálené trouby. Po 30 minutách odkryjte poklici, snižte teplotu na 200°C a dopékejte dozlatova, podlévejte přitom pravidelně výpekem. Pokud se tekutina příliš odpařuje, dolijte pod kuře ještě trochu vývaru. Podávejte s přílohou podle své volby.

NĚCO NAVÍC
Na bramborový gratin nakrájejte 1,2 kg vydrhnutých brambor ve slupce na co nejtenčí plátky (dobře to jde na mandolíně). Vymažte 1 lžící másla hlubší pekáček o rozměrech 28 x 17 cm a začněte do něj skládat bramborové plátky tak, aby se částečně překrývaly. Každou vrstvu brambor lehce osolte, opepřete a posypte troškou hořčičných semínek (celkově budete potřebovat cca 4 lžíce), troškou ze 2 podrcených stroužků česneku – dejte pozor, aby vám nějaká hořčičná semínek zbyla navrch, česnek naopak potřebujete jen dovnitř a nevadí, když nevyjde na všechny vrstvy. Postupujte vrstvu za vrstvou, dokud není pekáč plný. Nakonec zalijte 360 ml smetany ke šlehání, poklaďte plátky másla a posypte troškou uchovaných hořčičných semínek. Pečte v troubě na 200°C dozlatova asi 30–40 minut. Před krájením nechte minimálně 5 minut chladnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...