Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem
Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem
ZDROJ: Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem
sdílet:

Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem

4.5/5 Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3903 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 279 g
Tuky 256 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vlastně vůbec nevíte, že něco jíte – tenhle rafinovaný dezert je totiž lehký jako ten nejjemnější letní vánek.

Suroviny

Na tymiánovou smetanu
citronový tymián 2 snítky
otrhané lístky
Na těsto
šafrán 0,05 g
několik nitek
voda 2 PL
vroucí
vejce 5 ks
bílky a žloutky zvlášť
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na krém
mrazené či čerstvé
dřeň vyškrábnutá
škrob 1 ČL
kukuřičný
podle chuti
Na dokončení
mohou být kanadské
citronový tymián

Postup

1

Nejdříve připravte tymiánovou smetanu na krém. Pomocí hmoždíře lehce rozmělněte tymiánové lístky. Lze je i důkladně promnout mezi prsty nebo najemno nasekat. Tymián vsypte do smetany, a zatímco budete péct korpus, nechte louhovat v lednici. Můžete také smetanu s tymiánovými lístky krátce svařit, nechat vychladnout a uložit do lednice, ideálně přes noc. Před přidáním do krému ji přeceďte přes jemné sítko.

2

Šafrán namočte do cca 2 lžic vroucí vody a nechte stát. Troubu předehřejte na 180°C a obdélníkový plech o rozměrech 35x45cm vyložte papírem na pečení.

3

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte cca 1–2 minuty do polotuha. Šafrán slijte a vlažný výluh přilijte do žloutkové směsi. Šlehejte dál do nadýchané světlé pěny. Bude to trvat asi 10 minut.

4

Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné sítko a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta stěrkou zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Nechte 5 minut chladnout.

5

Namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ni vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte úplně vychladnout.

6

Borůvky a dřeň z vanilkového lusku dejte do rendlíku, zalijte 2 lžícemi vody (nebo 3, pokud bude třeba), zasypte cukrem a přiveďte k varu. Ovoce rozmačkejte lžící a přes jemné síto přepasírujte do jiného rendlíku. Opět přiveďte k varu.

7

Ve lžíci vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím borůvkám. Za neustálého míchání krátce povařte. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.

8

Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem a scezenou tymiánovou smetanou do pevného krému. Zašlehejte připravené borůvky. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

9

Rozmotejte roládu a připraveným krémem potřete 3/4 plochy. Nechte volný nebo jen velmi tence potřený pruh podél jedné z delších stran. Znovu pevně zaviňte směrem od potřené delší strany k nepotřené. Nepotřený pruh těsta by měl po srolování být vespodu. Zarolujte do čisté utěrky nebo potravinářské fólie, utáhněte a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.

10

Zbylým krémem naplňte cukrářský sáček s nasazenou zdobicí špičkou s ostrými malými zoubky a také ten uložte do lednice.

11

Roládu po vyndání z lednice ozdobte krémem, čerstvými borůvkami a citronovým tymiánem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...