Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sakrajda neboli perníkový závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 234
Do 90 minut Snadné Na 1 nohavici

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4981 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 669 g
Tuky 199 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sakrajda je staročeský moučník, který skvěle chutná čerstvaý, ale můžete ji nechat i pár dnů rozležet. Perníkový závin s povidly a ořechy lze upéct i v menších exemplářích a podávat je nakrájené jako cukroví. Trochu netradiční, ale o to lahodnější kombinace chutí. 

Suroviny

+ navíc na podsypání
mouka žitná celozrnná 100 g
jemná, hladká
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
zázvor (mletý) ½ ČL
mletý
+ navíc na pocukrování
med 2 PL
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření
změklé + 2 lžíce rozpuštěného na pokropení
rum 1 PL
či tuzemák + navíc na pokropení
na případné rozředění
švestková povidla 300 g
na potření
menší část nahrubo nasekaných na posypání, zbytek jemně namletý

Postup

1

Do mísy nasypte pšeničnou i žitnou mouku a rozmíchejte v ní kypřicí prášek, perníkové i další koření.

2

Přidejte cukr, med, jedno rozšlehané vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete je zředit 1–2 lžícemi mléka.

3

Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladu přes noc odležet.

4

Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5 mm.

5

Z mletých ořechů odeberte 2–3 lžíce a zbytek smíchejte s povidly.

6

Plát těsta potřete povidly, posypte odloženými mletými ořechy a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

7

Zarolovaný závin potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými ořechy.

8

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na 30–40 minut, nebo dokud perník nezezlátne.

9

Po upečení pokropte rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu.

10

Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...