Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sladkokyselé švestkové čatní se šalotkami na červeném víně

Sladkokyselé švestkové čatní se šalotkami na červeném víně

4.1/5 Počet hodnocení: 54
Do 20 minut Velmi snadné Cca na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5052 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 895 g
Tuky 106 g
Vláknina 306 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle čatní vás díky zázvoru pěkně zahřeje a při vaření vám provoní celou domácnost. Je vynikající k masu z grilu, ale i k podzimním pečínkám a ke zvěřině. Recept máme od čtenářky Jarmily Grézlové.

Suroviny

vypeckované
oloupané
zázvor (čerstvý)
čerstvý
jablečný ocet 100 ml
hnědý cukr 300 g
pomerančová šťáva 100 ml

Postup

1

Švestky a šalotky nakrájejte na drobnější proužky a vložte do kastrůlku, hřebíčky dejte do kovového sítka anebo uzavřete do plátýnka převázaného nití, z hotového čatní se pak lépe odstraňují.

2

Přidejte zbylé ingredience. Přiveďte k varu a na mírném plameni za občasného míchání vařte 30–40 minut do změknutí. Čatní je hotové, jakmile zhoustne. Můžete ještě horké plnit do sklenic a uzavřít víčkem. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovejte v chladnu a temnu.

3

Švestkové čatní podávejte k masu a doplňte křupavou ciabattou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...