Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaný koláč se špenátem a ančovičkami
spenatovy quiche
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Slaný koláč se špenátem a ančovičkami

4.2/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4565 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 177 g
Tuky 297 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z čerstvého špenátu a ančoviček

Suroviny

Na těsto
máslo 100 g
nakrájené na kousky
vejce 1 ks
sůl 1 ČL
Na náplň
malé, pevné, neloupané
mražené, např. Bonduelle
smetana 280 ml
12%
vejce 2 ks
velká
strouhaný
ryba 10 ks
filátka z ančoviček
sůl
pepř

Postup

1

Základní těsto:
Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenk

2

u. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé.

3

Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

4

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech.

5

Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.

6

Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.

7

Náplň:
Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

8

Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, uveďte do varu a 6 minut povařte. Vlijte na cedník a ochlaďte proudem studené vody z kohoutku, pak nakrájejte na tenké plátky. Špenátové lístky nechte ‚zavadnout‘ buď v mikrovlnce (dvě a půl minuty při nejvyšším výkonu), nebo na pánvi, zakápnuté lžící vody.

9

Smetanu prošlehejte s 50 g sýra a vejci ve větší misce. Přisypte plátky brambor, polovinu usekaných ančoviček a špenát. Hojně opepřete a vlijte do předpečené těstové ,misky‘. Povrch posypte zbylými celými ančovičkami a sýrem. Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, až povrch zezlátne a zpevní.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

30.08.2007 19:23
Recept se nachází v č.10/04, str.48

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...