Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špaldové halušky se zelím a tempehem
Špaldové halušky se zelím a tempehem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špaldové halušky se zelím a tempehem

4.6/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1576 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 175 g
Tuky 41 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle stoprocentně zdravé biojídlo je přímo nabité senzačními chutěmi. Uzený tempeh (lisovaný sójový tvaroh) nahradí špek – a výrazná chuť špaldové mouky dodá haluškám nový půvab.

Suroviny

olej
kvalitní, např. sezamový
celer 1 ks
malý, oloupaný, nakrájený na kostky
tempeh 300 g
jarní cibulka 1 ks
nakrájená
nakrájené
sůl
na dochucení
ocet
na dochucení
cukr
na dochucení
přepuštěné, nemusí být
Na halušky
mouka špaldová hladká 100 g
hladké, celozrnné
mouka špaldová hladká 100 g
hrubá, celozrnná, lze nahradit špaldovou krupicí
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
strouhaný

Postup

1

Na lžíci oleje osmahněte v pánvi celer a uzený tempeh. Dejte stranou.

2

Do pánve vsypte nakrájenou cibulku a osmahněte na ní zelí. Osolte a krátce poduste; chuť případně dotáhněte trochou octa a cukru.

3

Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a v míse smíchejte suroviny na halušky a tolik vody, aby vzniklo velmi husté těsto. Až začne voda vřít, protlačujte do ní přes speciální struhadlo s kulatými otvory halušky. Povařte tři až čtyři minuty – raději postupně než všechny najednou.

4

Potom je vyjměte děrovanou naběračkou a ihned vložte do hrnce s ledovou vodou, případně propláchněte.

5

Před podáváním je osmahněte na pánvi na troše kvalitního oleje nebo přepuštěného másla. Podávejte s dušeným zelím a ‚špekem‘ z celeru a tempehu (pro příznivce klasiky: v kvalitě bio je už k mání i klasická slanina nebo šunka!).

Pšenka vám pokvete
…a imunitní systém poděkuje, pokud si oblíbíte pšenici pluchatou neboli špaldu. Kdysi běžná obilnina se dnes rychle vrací i do širší prodejní sítě (např. Bioharmonie, 1 kg za cca 34 Kč). Mouka má příjemnou, jemně oříškovou chuť, její lepek je lehce stravitelný a špaldové pečivo nenadýmá. Navíc se z ní dobře peče, jíška získá sytou chuť i barvu a z krupice je skvělá kaše.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

25.08.2008 19:16
Kde se dá sehnat uzený tempech?
10.09.2008 16:55
Kupuje se v bioobchodech, já ho například kupuji v toulcově dvoře - www.toulcuvdvur.cz a je to vážně dobrota

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...