Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 7
Do 10 minut Velmi snadné Na 20 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1601 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 128 g
Tuky 98 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trochu jiná lízátka na mlsání i do výslužky...

Suroviny

sůl špetka
máslo 100 g
studené
Na dokončení
třešnový džem či jiný oblíbený nebo nutella
vejce 1 ks
prošlehané
na posypání

Postup

1

Mouku promíchejte se solí. Z mouky a másla co nejrychleji vypracujte drobenku. Přesypte ji do vychlazené mísy, přilijte 50 ml studené vody a ihned vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 2 hodiny chladit v lednici.

2

Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na plát silný 4-5 mm a kulatým vykrajovátkem (může mít zvlněný okraj) o průměru 5 cm z něj vykrájejte co nejvíce koleček - z poloviny pak ještě vykrojte střed (kolečko nebo srdíčko). Ze zbytků těsta udělejte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na 20 minut. Později ho zpracujte stejným způsobem.

3

Polovinu koleček bez otvoru rozložte na plechy, do středu každého položte nanukové nebo lízátkové dřívko. Na střed každého kolečka (přes konec dřívka) dejte lžičku džemu nebo nutelly a okraje nechte volné. Ty potřete prošlehaným vejcem a nahoru položte druhé ko- lečko těsta s vykrojeným otvorem. Okraje stlačte k sobě špejlí nebo vidličkou - okraje tak budou držet u sebe, a navíc vytvoříte ozdobný okraj. Povrch sušenek potřete vejcem a posypte krupicovým cukrem. Pečte dozlatova. Bude to trvat přibližně 15 minut.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...