Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami

Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami

4.5/5 Počet hodnocení: 23
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2200 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 355 g
Tuky 42 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nemohli jsme se rozhodnout, která z variant je lepší, a tak vám dáváme na výběr – mramorování můžete udělat jak z naředěných hotových povidel, tak z rozvařených švestek. Zajímavá je i kombinace obojího.

Suroviny

zlatý sirup 90 g
mléko 60 ml
polotučný
švestková povidla 250 g
naředěných vodou, popřípadě doladěných slivovicí, nebo 300 g rozvařených švestek oslazených podle chuti

Postup

1

Smetanu, cukr, sirup a mléko dejte do hrnce a pomalu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout a pak zašlehejte tvaroh a citronovou kůru, nalijte do zmrzlinovače a zapněte.

2

Až směs v přístroji nabude konzistence změklé zmrzliny, začněte ji střídavě s povidly/švestkami vrstvit do mističky, ve které ji pak dáte domrazit do mrazničky. V misce ještě předtím (zaměkka) udělejte ve zmrzlině jednu dvě osmičky nožem – díky tomu získáte jemné mramorování. Potom nechte zmrzlinu definitivně zmrazit.

NĚCO NAVÍC:

Počítejte s tím, že zmrzlina v mrazáku zcela ztuhne pravděpodobně až druhý den. Čím sladší bude, tím déle tuhnutí potrvá. Ze stejného důvodu to nepřežeňte ani se slivovicí v povidlech.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...