Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené špagety s kuřecím masem a houbami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4431 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 169 g
Tuky 302 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednou jsem se před hostincem mých rodičů potkal s velmi příjemným starším párem. Když se dozvěděli, že jedu do Itálie, poradili mi, abych se určitě podíval po krůtím tetrazzini. Neměl jsem ponětí, o čem mluví, ale pak jsem – úplnou náhodou – narazil na recept na kuřecí tetrazzini ve staré italské kuchařce, a je vynikající. Trochu obyčejný, ale strašně dobrý. Tady je má verze…

Suroviny

houby 20 g
sušené, menší hrst, lesní
olivový olej
bez kostí, bez kůže, na kousky
sůl mořská
pepř mletý
čerstvě umletý
česnek 2 stroužky
oloupané, tenké plátky
houby 350 g
čerstvé, očištěné, rozlámané
strouhaný
bazalka
lístky z čerstvé snítky

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C. Sušené houby dejte do misky a zalijte je vroucí vodou, jen tak, aby byly ponořené (přibližně 150 ml). Dejte je stranou a nechte chvíli máčet.

2

Nahřejte kastrol tak velký, aby se do něj vešly všechny ingredience, šplíchněte do něj olivový olej.

3

Kousky kuřete osolte a opepřete a na oleji je pomalu osmažte dozlatova.

4

Namočené houby slijte, vodu si schovejte, a houby přidejte do kastrolu s česnekem a čerstvými houbami. Přilijte víno, vodu z hub a snižte plamen. Mírně vařte, až se kousky kuřete provaří a vína trochu ubude.

5

Mezitím podle návodu na obalu uvařte špagety ve velkém hrnci s vroucí slanou vodou, po uvaření je sceďte.

6

Ke kuřeti do kastrolu přilijte smetanu, znovu přiveďte k varu a pak plamen vypněte. Dobře osolte a opepřete. Do smetanové omáčky s kuřetem přidejte uvařené špagety a důkladně proházejte.

7

Přidejte také tři čtvrtiny parmazánu a všechnu bazalku a dobře promíchejte.

8

Směs přeneste do zapékací mísy nebo teflonové pánve, zasypte polovinou zbylého strouhaného sýra a zapečte v troubě do zlatohněda a dokřupava.

9

Rozdělte na talíře, zastříkněte trochou extra panenského olivového oleje a posypte zbytkem sýra.

Recept operní divy:
Sopranistka Luisa Tetrazzini (1871–1940) je údajnou autorkou receptu na drůbeží plátky zapečené s těstovinami a sýrem. Florentská rodačka prožila větší část života a kariéry v USA. Tři manželé ji sice připravili o většinu jmění, o apetyt však nikoli; recept s jejím jménem (copyright si nárokuje San Francisco) se obloukem vrátil do italské kuchyně.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

04.09.2009 09:19
je to mnam mnam mnam mnam :) minimalne, ale abych pri nakupu uplne nezkrachoval protoze jsem nemel cerstve houby, tak jsem je nahradil zampiony a dal tam jen susenou lesni smes a stejne mnam
28.03.2008 15:33
bylo to výborné, doporučuji opravdu hodně osolit a opepřit.:)
25.10.2007 20:06
Tento recept je opravdu moc dobry - jen poradim jednu malickost. Udelejte spaget presne tolik kolik snite, kdyz je totiz ohrejete (v mikrovlnce), tak se smetana rozpoji a spagety jsou potom moc mastne. Takze pokud ohrivat tak jen v peci...
10.10.2007 08:15
Recept se nachází v č. 2/07, str.56

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...