Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zmrzlina stracciatella
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2180 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 259 g
Tuky 118 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stracciatella – populární zmrzlina je oslavou jednoduchosti a italského přístupu. Snadný recept stojí na kvalitě surovin: co nejlepší selské mléko, trocha vynikající smetany a prvotřídní čokoláda. Nic víc není na tenhle zázrak potřeba!

Suroviny

škrob 5 g
kukuřičný
mléko 570 ml
plnotučné, co nejlepší
tučnější, ideálně farmářská
sůl 1 špetka
tmavá čokoláda 60 g
kvalitní
kokosový olej 1 ČL

Postup

1

Promíchejte v rendlíku metličkou cukr a kukuřičný škrob. Pak přilijte zhruba 3/4 mléka a důkladně promíchejte, aby ve směsi nebyly hrudky. Dejte na plotnu a na pomalém ohni přiveďte pozvolna k varu – trvá to zhruba 10 minut. Během ohřívání míchejte.

2

Jakmile směs začne vřít, vařte za stálého míchání přesně 1 minutu, aby se škrob plně provařil. Pak přelijte přes sítko do mísy, ihned přidejte zbytek mléka, všechnu smetanu, špetku soli a promíchejte. Nechte zcela vychladit.

3

Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Jakmile uvidíte, že zmrzlina začíná tuhnout, rozehřejte nad vodní lázní čokoládu s kokosovým olejem, až se úplně rozpustí a spojí a nechte zchladnout na pokojovou teplotu – v tu chvíli by zmrzlina měla být již téměř umíchaná.

4

Odklopte víko zmrzlinovače, ponechte jej v chodu a tenkým pramínkem nalévejte přímo do zmrzliny čokoládu. Jakmile pramínek čokolády dopadne na zmrzlinu, ztuhne, lopatky stroje jej rozlámou na kousky a zapracují do zmrzliny.

5

Pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu čokoládu, pak přístroj vypněte. Podávejte buď ihned (směs bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo zmrzlinu přemístěte nejméně na 4 hodiny do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku. Před podáváním ji pak nechte povolit.

6

Nemáte-li zmrzlinovač, vlijte hotovou a vychlazenou směs do nižší mrazuvzdorné nádoby. Nechte hodinu zatuhnout v mrazáku, pak vytáhněte a promíchejte tyčovým mixérem nebo rozrušte pravidelně vidličkou – zmrzlina bude tuhnout od krajů, střed bude ještě tekutý. Vytahujte a promíchávejte zhruba 4x v půlhodinových intervalech.

7

Čokoládu rozehřejte s kokosovým olejem, natřete v tenké vrstvě na pečicí papír a vložte do lednice zatuhnout. Pak nalámejte na střípky a při posledním ručním promíchání vmíchejte do zmrzliny. Nechte finálně ztuhnout.

NĚCO NAVÍC
Jak velké kusy čokolády ve zmrzlině zůstanou, záleží i na výkonu zmrzlinovače. Chcete-li malé úhledné kousky, rozbijte je ještě při vyndávání zmrzliny z přístroje pomocí lžíce.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...