Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Okurky nakládačky: Jak je nakládat a jak připravit nejlepší lák

Nakládané okurky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na tipy pro správné pěstování nakládaček.

Naložené kyselé okurky patří mezi oblíbené tradiční delikatesy, i když jejich způsob přípravy jsme převzali od našich německých sousedů. Recept na nejlepší okurkový nálev si střeží každá rodina. V Česku upřednostňujeme sladkokyselý lák do okurek.

Ve sklenici s okurami by neměly chybět:

  • mrkev, křen
  • bobkový  list
  • nové koření
  • hořčičného semínka
  • snítka kopru

Naložené okurky můžeme:

Obliba této nakládané pochoutku je v Česku vskutku veliká, potvrzují to i údaje Českého statistického úřadu, podle kterých jich každý Čech průměrně spořádá zhruba 3 kg ročně. 

Jak zavařit okurky na kyselo?

K nakládání vedle dostatečného množství okurek budete dále potřebovat cukr či sacharin a další ochucující suroviny v podobě koření, bylinek a kořenové zeleniny

  • Nejdříve se pusťte do přípravy nálevu a ve velkém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, přidejte ocet, sacharin či cukerín (můžete vynechat), cukr, sůl a koření.
  • Dokonalou chuť a vůni zajistí bobkový list, nové koření, hřebíček a hořčičné semínko.  

Dále se při domácím nakládání okurek neobejdete bez čistých vyvařených sklenic. Do nich nejprve naskládejte nakrájenou mrkev, cibuli, popřípadě řízný křen a snítky kopru.

Umístěte do sklenic připravené okurky a zalijte vychladlým nálevem. Zavíčkujte a přibližně 10 až 15 minut zavařujte.

Cukr nebo sacharin, co je lepší?

Sacharin prý dodává nakládačkám křupavost. I když byl sacharin dlouhá léta považován za bezpečné sladidlo, některé jeho chemické složky by podle odborníků mohly vést při nadměrné konzumaci k různým zdravotním neduhům.

  • Sacharin je náhradní sladidlo, které je až 500x sladší než cukr. Sice nezvyšuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje žádné kalorie, nicméně má specifickou chuť a jeho použití není nezbytně nutné, pokud nejste diabetici.
  • Nechcete-li navyšovat množství chemických přídavků v potravinách, připravte si nálev bez sacharinu s použitím klasického cukru.

Tipy pro pěstování a bohatou úrodu

Chcete-li se vybavit domácími nakládanými okurkami až do příští sezóny, budete potřebovat i několik desítek sazenic. Bez opory se rostlina plazí po zemi, což může úrodě uškodit vzhledem k možnosti rychlejšího uhnívání plodů.

  • Nakládačky tak můžeme po mírném vzrůstu vést po připravené konstrukci a pěstovat je vertikálně.
  • Na další tipy pro pěstování, hnojení a ochranu okurek před škůdci se můžete podívat na webu našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada
  • K pěstování nakládaček není vždy zapotřebí velký záhon, v menším množství rostlinku bez problémů vypěstujete i ve větším květináči na slunném balkonovém místě. Úroda bude vzhledem k množství určena spíše k okamžité spotřebě než-li k velkému zavařování, nicméně chuť domácích okurek za to rozhodně stojí. 

Na sklizeň okurek si musíme počkat přibližně 12 týdnů od vysetí. Plody průběžně kontrolujeme a dáváme pozor na přezrálé plody. Myslet bychom měli také na velikost, aby se okurky vešly do zavařovacích sklenic, proto sklízíme okurky o délce 3 až 7 cm.

Zdroj informací: ČSÚ, BezpecnostPotravin, InstitutModerniVyzivy

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Houbový základ jako skvělý polotovar: Jak dlouho dusit houby?
  • Jak na to

Houbový základ jako skvělý polotovar: Jak dlouho dusit houby?

Kolik času potřebují houby ke změknutí? Záleží, jaký úlovek jste domů přinesli. Jinou dobu vyžadují lišky, jinou hřiby, bedly, žampiony nebo hlíva. V každém případě podusit houby je skvělým způsobem, jak je ošetřit pro další použití.  ...