Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

30 receptů na bezmasé i klasické lasagne plus tipy a triky, jak připravit nejlepší

30 receptů na bezmasé i klasické lasagne plus tipy a triky, jak připravit nejlepší
ZDROJ: Alleksana/Pexels

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob. Proto vám přinášíme tipy a triky na to, jaké suroviny nevynechat, aby vašim lasagním nikdo neodolal.

Použijte dva druhy masa

Italský trik číslo jedna. Vytvořte mletou masovou směs z hovězího a vepřového masa v poměru 1:1. Vepřové maso obsahuje více tuku, díky kterému bude výsledná chuť plnější a lahodnější.

2 nejlepší omáčky na lasagne:

  1. Boloňská omáčka

    Lasagne připravované s touto masovo-rajčatovou omáčkou se nazývají lasagne bolognese. V tradiční boloňské omáčce nenajdete jinou zeleninu než cibuli a česnek.

  2. Ragú

    Na rozdíl od boloňské omáčky neobsahuje rajčata (nebo jen skutečně malé množství). Jeho základem je tzv. soffrito - na malé kousky nakrájená směs mrkve, celeru a bílé cibule, pomalu restovaná v olivovém oleji. Dále sem patří mleté maso, po jehož zhnědnutí je přidáván vývar, a někdy i víno a již zmiňovaná rajčata.

Extra suroviny do omáčky

Jak boloňská omáčka, tak ragú si skvěle rozumí s bylinkami.

  • Oregano, rozmarýn nebo tymián pozvednou omáčkou o stupeň výš, pokud je nasekáte nadrobno a během varu přidáte do omáčky. Stejně tak bobkový list, který nezapomeňte před podáváním z omáčky odstranit. Určitě nešetřete ani solí a pepřem.
  • Pokud se chcete opravdu rozmazlit, zkuste do omáčky přidat pancettu, kuřecí játra, prorostlou slaninu a bílé víno vyměňte za červené.
  • Dejte si ale pozor, abyste omáčku vařili dostatečně dlouho, dokud se neodpaří alkohol a všechny chutě prolnou.

Jde to i bez bešamelu?

Jestli se vyhýbáte mléčným výrobkům, mouce či chcete získat méně kalorické jídlo, určitě ho lze vynechat. Ale pokud máte za cíl uvařit pravé italské lasagne, bez bešamelu to nepůjde.

  • Vytvořte si jíšku z hladké mouky a másla.
  • Pak postupně zašlehejte mléko, muškátový oříšek, sůl a bílý pepř.
  • Před použitím zkontrolujte, jestli není bešamel moc tekutý. Mohl by totiž prosáknout jednotlivými vrstvami a vytvořit nevábnou kašovitou konzistenci.

Který sýr je ten nejlepší?

Tradice ukazuje na parmezán, ale používá se také mozzarella nebo ricotta (nebo jejich kombinace). Mozzarella se v lasagních krásně rozteče, zatímco ricotta přidává na krémovosti. Někomu ale takto nasáklé lasagne můžou připadat moc „mokré“. Navíc, pokud ricottu nerozšleháte s vejcem, může při pečení popraskat, což na pohled nevypadá hezky.

Předvařit či nepředvařit těstoviny?

Převařené těstoviny mají tendenci se slepovat a nedrží tvar. Nepředvařené těstoviny zase při pečení nasáknou spoustu omáčky a hotové lasagne by mohly být moc suché.

Proto doporučujeme těstoviny blanšírovat ve vroucí vodě. Tím získají správnou texturu, můžete je tímto způsobem nachystat i den dopředu a uchovat v lednici.

Jak lasagne správně vrstvit?

Co se týče počtu vrstev, není stanoveno jediné správné číslo, ale obecně bývají 3 až 4.

  • Jako první začněte vrstvou boloňské omáčky nebo ragú. 
  • Pokryjte ji trochou bešamelu a zakryjte těstovinami.
  • Tento postup opakujte, dokud není zapékací mísa plná.
  • Poslední, vrchní vrstvu zakončete oběma omáčkami nebo jen bešamelem a hojně zasypte sýrem.

Zdroj informací: časopis Apetit