Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šéfredaktorka Apetitu Jana Kopecká: Karbanátky už dělám jedině podle dědy Bohouše, v časové tísni mám tendenci točit dokola to samé

Jana Kopecká
ZDROJ: Se svolením Jany Kopecké
sdílet:

Jana stojí v čele Apetitu od ledna roku 2022, předtím krátce působila jako jeho editorka. S tematikou jídla se ale setkávala už dříve, kdy se jako novinářka věnovala zdravému životnímu stylu a stravování. Nejzdravější jí nakonec přijde přístup v redakci Apetitu: Jí se úplně všechno v přiměřeném množství. Janu jsme při příležitosti narozenin časopisu krátce vyzpovídali a zjistili, které recepty jsou její absolutní srdcovkou.

Jano, jaké první jídlo jsi v Apetitu ochutnala?
Přišla jsem do redakce během týdne, kdy se vařila a fotila jídla do kuchařky Knedlíky, noky & omáčky, a tím úplně prvním jídlem byly zapékané vídeňské knedlíky se smetanou, šunkou a sýrem. Byly boží! Doteď mě nejvíc baví jídla, která nápaditě promění a povýší nějakou běžnou surovinu nebo klasické jídlo – třeba žemlovka připravená z toustového chleba a dotažená k dokonalosti pekanovou drobenkou a banány v karamelovém sirupu.

Skryt pre seznam

Čím Apetit obohatil tvůj kuchařský repertoár?
Knedlíky pečenými v troubě, které dělám v trojnásobné dávce a nikdy nezbydou. Receptem na koprovou omáčku, kterou pozřel i můj manžel coby nepřítel koprovky, a ještě si přidal. Několika dorty, třeba andělským malinovým nebo zmrzlinovým malinovo-citronovým, s nimiž jsem slavila úspěch na rodinných oslavách. A také mnoha ingrediencemi, které jsem znala jen okrajově. Nechápu třeba, jak jsem mohla žít bez mangového čatní.

Oblíbených receptů z Apetitu mám ovšem ještě mnohem víc i z dob, kdy jsem v ještě redakci nevedla. Miluju bleskové zelené kari Lucky Králové, protože je chuťově vynikající a neskutečně rychlé, nebo její recept na kuře na mléce & opékané knedlíčky. Na dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy mám celý rok v mrazáku dýňové pyré.

Neobejdu se bez mrkvového dortu, bez kterého by nebyl podzim, a snadné mrkvové bábovky. Hvězdou každé naší rodinné party je terina z uzeného a pečeného lososa. Dodnes jsem nenašla lepší recept na muffiny, než je ten z roku 2006 na muffiny s trojí čokoládou. Moje děti zbožňují spaghetti carbonara, takže ty vařím zas a znova. A když se chci po ránu rozmazlit, tak si dopřeju turecká vejce se slanou granolou. Geniální kombinace! Mám pokračovat?

Favoritů máš opravdu dost, kdybys ale měla vybrat jenom jeden recept? Jaké jídlo z Apetitu je tvou absolutní srdcovkou?
Karbanátky dědy Bohouše! Miluje je celá rodina. Kdykoliv přijdu doma s obměnou a udělám jiné karbanátky, rodina protestuje a žádá zpátky dědu Bohouše.

V časopise máš pravidelnou rubriku, co nám o ní povíš?
Jmenuje se Zdravě s nadhledem a snažím se v ní každý měsíc přinášet čtenářům inspiraci na zdravější varianty oblíbených porkmů či jim představit jídlo se zdravou surovinu, kterou ještě neznají, ale místo v jejich jídelníčku by si zasloužila. Nedávno to byla třeba bezlepková slzovka.

Co ti dalo působení v redakci?
Hlavně odvahu vybočit ze zajetých kolejí, protože mám tendenci jíst to samé dokola, a v Apetitu ochutnávám jídla, do kterých bych se sama nepustila. Jen bych potřebovala víc času na všechny posbírané recepty, protože v časové tísni opět vařím pořád to samé...

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...