Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánový chlebíček bez přidaného cukru
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 100
Do hodiny Velmi snadné 6-8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1582 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 219 g
Tuky 56 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Banana bread je důmyslný anglický moučník, do kterého zužitkujete přezrálé banány, i ty s černými flíčky. Abyste nemuseli přidávat další cukr, použijte ty opravdu měkké a jako další sladící prvek jsme použili rozinky. Důmyslnou tajnou přísadu receptu na banana bread, která banánovému chlebíčku dodá sladkost i vláčnost. Nešetřete na jejich množství ani na kvalitě!

Suroviny

mouka celozrnná 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sultánky, propláchnuté horkou vodou a okapané
zralé, oloupané
rozpuštěné
vanilkový extrakt 2 ČL
vejce 1 ks
agávový sirup
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.

2

V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, skořici a rozinky. V druhé míse rozmačkejte banány a přimíchejte máslo, vanilkovou esenci, vejce a mléko. Banánovou směs vlijte k moučné a promíchejte. Přesuňte těsto do formy a dejte péct na 30–40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

3

Nechte asi 10–15 minut zchladnout, vyjměte z formy, přelijte agávovým sirupem a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Komentáře

28.10.2020 19:56

Dobrý den, pekla jsem již několik "buchet" vč. vašeho chlebíčku, kde je tekuté sladidlo nebo banán a bohužel nikdy špejle nebyla suchá ani při výrazně delším pečení. Špejle byla vždy mazlavá.
Chápu, že ovoce a med dělají těsto vlhčí, ale jak tedy poznám že je upečeno?
Suchou špejli mám jen u bábovek z polohrubé mouky s bílým cukrem.
Podotýkám, že jsem pekla hodinu a půl na 180 st., těsto nebylo řídké, troubu jsem neotevírala, pekla jsem na nízké těsto na plechu, trouba dobře vyhřátá... a špejle nebyla suchá. Tereza

01.11.2020 10:12

Dobrý den, Terezo,
máte pravdu při pečení banánových moučníků špejle nikdy nebude úplně suchá, protože těsto je hodně vláčné a mazlavé. Těsto nesmí být syrové. Na začátku tedy můžete namočit špejli do syrového těsta, abyste věděla, jak špejli obalí a jaké je na dotek. Poté budete mít porovnání s propečeným těstem. Propečené (byť vláčné) těsto nabalené na špejli můžete i ochutnat, nemělo by chutnat po mouce.

Držíme palce při dalším pečení, redakce Apetitu

04.10.2020 21:08

Dobrý den, mě chlebíček vůbec nevyskočil. Je to normální ? Prášku do pečiva jsem dala dle receptu.

05.10.2020 09:17

Dobrý den, Silvie,
jak psala kolegyně Lucka výše, ovocná těsta (a ta banánová zvlášť), jsou hodně hutná, vláčná a těžká. Takže nevyskočí tolik jako ostatní koláče a buchty. Samozřejmě se mohlo stát i něco jiného, to se bohužel „od stolu“ soudí velmi obtížně. V troubě mohla být odlišná teplota (na to se nám osvědčil závěsný teploměr do trouby, díky kterému vždy víme, co se v troubě děje), prášek mohl být vyprchaný, mouka mohla sát méně/více než ta, kterou jsme použili my (to se bohužel stává často)...

Teď jsem vám asi příliš nepomohla, přemýšlím, jak se dobrat k tomu, co se mohlo stát. Přišel vám chlebíček sražený?

S pozdravem, redakce Apetitu

11.03.2020 07:58

Chlebicek je vyborny,jen temer vzdy,kdyz ho pecu,je po stranach super a uprostred jakoby nedopeceny...nejaka rada,co s tim?

12.03.2020 10:44

Dobrý den, Martino, myslíme si, že by mohlo pomoci zvolit formu s větším průměrem, těsto tak bude rozprostřeno v nižší vrstvě a je větší šance, že se upeče dostatečně i ve středu.
Těsta, do kterých se přidává ovoce, jsou vždy vlhčí a hutnější a mají tendenci být ve středu mokrá, někdy až jakoby sražená. Pokud se pečou ve vyšší a hlubší formě, teplo proniká do středu pomaleji a zatímco okraje už jsou hotové, střed může být ještě syrový. Záleží také na materiálu formy, třeba varné sklo vede teplo hůř než například litina, a tak žár trouby víc působí při okrajích a méně ve středu koláče.
My jsme na fotku pekli chlebíček v kruhové dortové formě, protože pak na snímku hezky vypadá, ale klidně ho zkuste udělat jako nižší řezy a uvidíte, zda to pomůže. :-)

Přejeme vám mnoho úspěchů při dalším pečení!

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...