Borůvky jsou radostnou vzpomínkou na léto a na dětství. Tak proč si tyto vzpomínky nedopřát mnohem častěji. Ústa a ruce zababrané od borůvkové marmelády vás zaručeně vrátí do dětství. Domácí borůvková marmeláda se dokonale hodí k lahodným palačinkám a lívancům, ale dá vyniknout i mnoha koláčům a dezertům. Využijte sezónu borůvek a připravte si skvělý borůvkový džem podle jednoduchého domácího receptu.
Suroviny
Postup
Borůvky pečlivě probereme a opereme. Očištěné borůvky můžeme pomlít nebo podrtit ve větším hrnci.
Připravené borůvky zasypeme cukrem a necháme asi půl hodinku postát.
Borůvky s cukrem přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí – trvá to při daném množství asi 15 až 30 minut.
Do uvařené marmelády vmícháme pektogel s kyselinou citrónovou, rozmícháme a na malém talířku vyzkoušíme, zda kapka marmelády želíruje.
Hotovou borůvkovou marmeládu naplníme do čistých sklenic a alespoň na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Otočíme zpět a necháme úplně vychladnout.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com