Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové lokše s játry a cibulkou
Bramborové lokše s játry a cibulkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové lokše s játry a cibulkou

2.8/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2816 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 333 g
Tuky 106 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Játra jsou často opomíjená, přitom jsou rychle hotová a s karamelizovanou cibulkou absolutně skvělá. U lokší zase oceníte, že se obejdou bez lepku.

Suroviny

varný typ B nebo C
sůl 3 g
škrob 60 g
bramborový
mouka pohanková hladká 60 g
nejlépe z dm drogerie + navíc na podsypání
na opékání
Na karamelizovanou cibuli
nakrájená na půlkolečka
tymián 6 snítek
lístky odrhnuté
vinný kámen
podle chuti
Na játra
játra 500 g
husí, kachní nebo kuřecí
nakrájená nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájené na špalíčky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Na karamelizovanou cibuli rozehřejte v kastrůlku máslo, vsypte cibuli a velmi zvolna ji opékejte, aby změkla. Přidejte tymián, cukr, promíchejte a dále zvolna opékejte, cibulka začne karamelizovat. Podlijte portským a nechte zvolna vařit do sirupovité konzistence. Dochuťte červeným vinným octem.

2

Brambory nastrouhejte najemno, osolte, přisypte škrob a mouku. Vypracujte těsto, rozdělte je na 10 stejně velkých kousků a vyválejte tenké placky (podle potřeby podsypávejte moukou). Opékejte je nasucho či na troše sádla z každé strany cca 2 minuty, až se tvoří puchýřky. Uchovávejte teplé.

3

Játra odblaňte a nakrájejte na větší kousky. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte slaninu a opečte ji, poté vsypte játra a opékejte. Přidejte jarní cibulku, krátce orestujte – játra by uprostřed měla zůstat lehce růžová. Osolte a opepřete.

4

Lokše plňte játry s jarní cibulkou i karamelizovanou cibulí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč