Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 972 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 191 g
Tuky 3 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pochopitelně můžete koupit hotové chlazené noky, ale z domácích budete mít větší radost. Důležitý je výběr brambor – v každém případě se vyhněte novým bramborám a bramborám na pečení.

Suroviny

se slupkou
sůl

Postup

1
Neoloupané brambory dejte vařit. Pokuste se do nich nepíchat, aby se do nich nedostala voda. Uvařené brambory sceďte, oloupejte a ještě horké rozmixujte v kuchyňském robotu nebo zpracujte šťouchadlem.
2
K rozmixovaným bramborám přidejte většinu mouky a vypracujte hladkou, mírně lepkavou směs. Některé brambory vstřebají víc mouky než jiné, proto ji přidávejte postupně. Lehce si poprašte vál i ruce moukou a z těsta vytvořte několik šišek silných asi 2,5 cm. Ty pak pokrájejte na dvoucentimetrové kousky. Potom noky pomocí hrotů vidličky a prstů vytvarujte – každý kousek položte na vidličku a ukazovákem zmáčkněte. Na jedné straně noku tak budou obtisknuté hroty vidličky a na druhé vznikne prohlubeň od vašeho prstu.
3
V širokém velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Až bude bublat, hoďte do ní na zkoušku dva tři noky. Pár vteřin poté, co vyplavou na hladinu, je ochutnejte – zjistíte, jak dlouhé vaření budou potřebovat. Pokud jsou příliš moučné, vařte je o několik vteřin déle; jestliže jsou naopak rozvařené, vylovte je hned poté, co vystoupí na hladinu. Hotové noky vytáhněte cedníkem a ihned podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

03.10.2007 08:13
Recept se nachází v č. 3/07, str.56

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč