Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brokolicová polévka s kadeřávkem
Brokolicová polévka s kadeřávkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brokolicová polévka s kadeřávkem

4.3/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1061 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 135 g
Tuky 28 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémová, výživná a hustá tak, že v ní stojí lžíce.

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ na kadeřávek
pórek 2 ks
nakrájené na jemná kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
nasekané
větší, nakrájené na kostky
rozebraná na růžičky, stonek oloupaný a nakrájený na kostky
vývar zeleninový 1,5 l
bez tuhých stonků, listy nakrájené + pár listů na chipsy
dýňová semínka
opražená nasucho

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte pórky, osolte, opepřete a na mírném plameni opékejte a sem tam míchejte 10 minut, až pórky změknou. Přidejte česnek, kostky brambor a nakrájený stonek brokolice, promíchejte a chvíli opékejte. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte do změknutí brambor. Vsypte kadeřávek a vařte posledních zhruba 8 minut, aby změkl, ale zachoval si svěží barvu. Na posledních pár minut vaření přidejte růžičky brokolice a uvařte do změknutí. Rozmixujte dohladka.

2

Uchované kadeřávkové listy zbavte tuhých řapíků a natrhejte na větší kusy. V míse je zakapejte olejem, osolte a dobře promíchejte. Pak je rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby rozehřáté na 150°C a pečte asi 25 minut, až zezlátnou a budou křupavé. V průběhu pečení je otočte.

3

Polévku rozdělte do talířů, ozdobte kadeřávkovými chipsy, posypte dýňovými semínky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Nechcete-li kvůli chipsům zapínat troubu, můžete kadeřávek osmažit na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...